Ενώ η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας κλιμακώνεται, για το θέμα της ΑΟΖ, το ερευνητικό πλοίο  «Bergen Surveyor», της νορβηγικής εταιρίας, Wavefield Inseis, πλέει στα ύδατα νότια του Καστελόριζου και βορειο-δυτικά της Κύπρου. Οι έρευνες αναμένονται να διαρκέσουν από τις 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου.

Οι τουρκικές έρευνες στην περιοχή, έρχονται ως απάντηση στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Σε απάντηση, η Τουρκία απειλεί να θέσει θέμα υφαλοκρηπίδας και να παρεμποδίσει τις συζητήσεις για την εύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Νωρίτερα η ελληνική πλευρά είχε αποστείλει διάβημα προς την Τουρκία για το θέμα, ενώ δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο να επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρεία του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους.

Η εκπρόσωπος του Νορβηγού πρέσβη στην Αθήνα, εξάλλου, αρνήθηκε επίσης να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αναφέροντας ότι η υπόθεση δεν αφορά τη Νορβηγία, καθώς το πλοίο έχει μεν νορβηγική σημαία, αλλά οι έρευνες πραγματοποιούνται από τη γαλλική ετιαρία γεωφυσικών ερευνών CGGVeritas, η οποία έχει υπογράψει και την αντίστοιχη σύμβαση με την Τουρκία.

To 24h επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο εταιρίας Wavefield Inseis, υπεύθυνο για το συντονισμό ερευνών του συγκεκριμένου πλοίου από την CGGVeritas, κ. Leif-Olav Setenes, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα, αλλά ανέφερε ότι η βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Όσλο.

Πηγή: 24h.gr