Δύο επιλογές έχουν οι σπουδαστές Κολεγίων που είτε δεν αδειοδοτήθηκαν
είτε η αδειδότησή τους άρθηκε, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου
Ιδιωτικών Κολεγίων Κωνσταντίνος Καρκανιάς.

Αφενός μπορούν να μετεγγραφούν σε Κολέγια που αδειοδοτήθηκαν προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αφετέρου μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού με το οποίο συνεργαζόταν το Κολέγιο στο οποίο φοιτούσαν.

Σχετικά με τα δίδακτρα που έχουν ήδη καταβληθεί σε Κολέγια που δεν αδειοδοτήθηκαν, ο κ. Καρκανιάς είπε πως θα πρέπει να επιστραφούν στους σπουδαστές. Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, οι σπουδαστές μπορούν να καταφύγουν τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στη δικαιοσύνη, πρόσθεσε.

Ο κ. Καρκανιάς εξήγησε πως οι συνολικά 30 άδειες που χορηγήθηκαν σε Κολέγια-Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης αφορούν 24 Κολέγια και 6 παραρτήματά τους.

Από αυτά 17 Κολέγια συνεργάζονται με Πανεπιστήμια ευρωπαϊκών χωρών και με την ολοκήρωση των σπουδών τους οι σπουδαστές τους θα αποκτήσουν πτυχία των συνεργαζόμενων ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων ενώ δικαιούνται και αναγνώριση. 

Έξι Κολέγια συνεργάζονται με αμερικανικά Πανεπιστήμια και τα πτυχία των σπουδαστών αυτών δεν δικαιούνται αναγνώριση καθώς τα συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά ιδρύματα δεν είναι ευρωπαϊκά.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Καρκανιάς, υπάρχει και ένα Κολέγιο που δεν συνεργάζεται με κανένα ξένο εκπαιδευτικό ίδρυμα γι’ αυτό και πήρε μεν άδεια αλλά τα πτυχία που θα απονείμει δεν αναγνωρίζονται.