Τη διαβεβαίωση ότι με ταχύτητα θα προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους των 64 ακινητοποιημένων πλοίων (επιβατηγά-οχηματαγωγά και τουριστικά), τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας των οποίων έχουν εκδοθεί από αντιπρόσωπο του ρωσικού νηογνώμονα στον Πειραιά και είχαν χαρακτηριστεί από τη ρωσική πλευρά ως μη έγκυρα, έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι του ρωσικού νηογνώμονα από τη Μόσχα, οι οποίοι επισκέφθηκαν το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Ν.Λίτινα, στο κτίριο του υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι αξιωματούχοι ζήτησαν συγνώμη από την ελληνική πλευρά για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και είπαν ότι θα ορίσουν νέο αντιπρόσωπο του ρωσικού νηογνώμονα στον Πειραιά.

Παράλληλα δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν με όσο δυναμικό επιθεωρητών διαθέτουν, σε επανέλεγχο των πλοίων που είχαν λάβει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον αντιπρόσωπο του ρωσικού νηογνώμονα στον Πειραιά αλλά θα χρειαστεί πρώτα αίτηση από τους πλοιοκτήτες που θα αναφέρουν επακριβώς τις λεπτομέρειες και τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί.

Ανέφεραν ότι τα πλοία θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό της επιθεώρησης στον οποίο είχε γίνει έως τώρα και η διαδικασία θα κινηθεί άμεσα.

Σημειώνεται ότι το θέμα με τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας αυτών των 64 πλοίων, ξεκίνησε όταν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Β. Πούτιν αμέσως μετά το πολύνεκρο ατύχημα που συνέβη τον Ιούλιο στον ποταμό Βόλγα με τουριστικό ποταμόπλοιο, ζήτησε έρευνα σε βάθος, με αποτέλεσμα να αλλάξει η διοίκηση του ρωσικού νηογνώμονα στη Μόσχα, να αρθεί η εξουσιοδότηση του αρμόδιου γραφείου του στον Πειραιά και τα πιστοποιητικά που είχε εκδώσει έως τότε να χαρακτηριστούν μη έγκυρα.

Επίσης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πειραιά έχει παραγγείλει στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος, τη διενέργεια έρευνας που αφορούν την έκδοση βεβαιωτικών κλάσης πλοίων που φέρουν ελληνική σημαία από τον εκπρόσωπο του ρωσικού νηογνώμονα στον Πειραιά.

Στο μεταξύ άγνωστο ωστόσο παραμένει πάντως μέχρι στιγμής τι θα πράξουν οι πλοιοκτήτες των σκαφών αν δηλαδή θα δεχθούν δηλαδή την εκ νέου επιθεώρηση από το Ρωσικό Νηογνώμονα ή αν θα απευθυνθούν σε άλλο.

Σύμφωνα με ορισμένους πλοιοκτήτες η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι χρονοβόρα και ορισμένοι έχουν χάσει πλέον την τουριστική σεζόν.

Σήμερα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματικών Τουριστικών Ημερόπλοιων Σκαφών πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη καθώς τα πλοία παραμένουν ακινητοποιημένα για 8η μέρα.

Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι μετά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, δεκάδες χιλιάδες τουρίστες δεν πραγματοποίησαν τις προγραμματισμένες θαλάσσιες εκδρομές τους ενώ ποινικές ρήτρες με γραφεία του εξωτερικού ενεργοποιούνται και ναυτιλιακές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με αποζημιώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Επίσης αναφέρουν ότι χιλιάδες επιβάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι ή αναγκάστηκαν να αλλάξουν μέσο αφού δεν πραγματοποιήθηκαν οι μεταφορές τους από και προς τα νησιά που διαθέτουν αεροδρόμια, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν στα πλοία αυτά, καταστρέφονται από την πρόωρη και απρόσμενη λήξη της τουριστικής σεζόν.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες των ημερόπλοιων μετά την αναστολή λειτουργίας του Ελληνικού Νηογνώμονα το Μάρτιο του 2011, αναγκάστηκαν να στραφούν στο Ρωσικό Νηογνώμονα για να γίνουν οι επιθεωρήσεις των πλοίων τους καθώς άρχισε η τουριστική σεζόν.