Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις, μικρή άνοδος σε Νομική και Ιατρική

Συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
8:38
20/06/2016
Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις, μικρή άνοδος σε Νομική και Ιατρική
1
loading

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών, καθώς από το πρωί της Παρασκευής οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τους βαθμούς τους στα Λύκεια στα οποία εξετάστηκαν, ενώ αναρτήθηκαν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας www.results.it.minedu.gov.gr.

Την Τετάρτη, 22 Ιουνίου θα αναρτηθούν στα σχολεία, σταδιακά έως το μεσημέρι, οι βαθμολογίες των υποψηφίων των ΕΠΑΛ και στις 14.00 στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για την υποβολή μηχανογραφικών δελτίων (Μ.Δ.) 2016, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Από τα στατιστικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας προκύπτει «συνωστισμός» στις μεσαίες βαθμολογίες.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Χρήστος Κάτσικας. Όπως ανέφερε «το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι φέτος θα έχουμε λίγο μεγαλύτερο ποσοστό αριστούχων σε σχέση με πέρυσι, ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό των υποψηφίων κάτω από τη βάση, συνολικά, αναμένεται να είναι λίγο μικρότερο από το περυσινό». Ο κ. Κάτσικας υπογράμμισε ότι αν και δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με τα δεδομένα της διαμόρφωσης των περυσινών βάσεων εισαγωγής, οι φετινές βάσεις των σχολών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στην πλειονότητά τους, αναμένεται να σημειώσουν πτώση, η οποία θα έχει άνιση ένταση στα διάφορα επιστημονικά πεδία.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, «αναμένεται μικρή άνοδος στις Νομικές Σχολές και μικρή πτώση στα χαμηλόβαθμα τμήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Στην Τεχνολογική Κατεύθυνση με τα Πολυτεχνεία και τις Φυσικομαθηματικές Σχολές αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής. Αντίθετα στις Ιατρικές Σχολές της Θετικής Κατεύθυνσης αναμένεται μικρή άνοδος. Στα Παιδαγωγικά Τμήματα αναμένεται μεγαλύτερη πτώση των βάσεων εισαγωγής, όχι λόγω των επιδόσεων των υποψηφίων, αλλά, κυρίως, λόγω της θετικής (για τους υποψήφιους) αντιστοιχίας θέσεων εισακτέων και υποψηφίων. Πτώση αναμένεται και στην πλειονότητα των τμημάτων των Οικονομικών Σχολών».

Σύμφωνα με τον κ.Κάτσικα, «η έρευνα δείχνει ότι φέτος οι υποψήφιοι, στη μεγάλη τους πλειονότητα, θα στοχεύσουν, στις πρώτες τους προτιμήσεις, σχολές της περιοχής που κατοικοεδρεύουν. Οι Νομικές, Πολυτεχνικές, Ιατρικές και Στρατιωτικές Σχολές, μαζί με συγκεκριμένα οικονομικά τμήματα (το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας), τα Τμήματα Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Αθήνας, θα τρυγήσουν την αφρόκρεμα των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων με υψηλές βαθμολογίες και ως εκ τούτου μεγάλος θα είναι και φέτος ο ανταγωνισμός για τις λεγόμενες περιζήτητες σχολές».

Τα ειδικά μαθήματα

Από τις 16 Ιουνίου και ως τις 27 Ιουνίου έχουν ξεκινήσει όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι οποίοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα ειδικά μαθήματα, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιλογή για εισαγωγή το τρέχον έτος σε σχολή ή τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση του. Τα ειδικά εξεταστικά κέντρα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar Εκπαιδευτικός

  Είσαι υποψήφιος στο 3ο πεδίο (Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Κτηνιατρικές και Φαρμακευτικές) και φυσικά δίνεις τα \"ρέστα\" σου στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία.
  Αγωνίζεσαι (όπως και οι υπόλοιποι 88.000 υποψήφιοι) να έχεις την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία στα Νέα Ελληνικά.
  Τελικά για την εισαγωγή σου θα μετρήσει η υποκειμενική κρίση του βαθμολογητή στο κομμάτι της Έκθεσης.
  Οι υπουργικοί σύμβουλοι έκαναν τα πάντα:
  Άλλαξαν τη σύνθεση ΚΕΕ.
  Προσπάθησαν για βατά θέματα.
  Έβγαλαν νωρίτερα τα αποτελεσματα...
  Αλλά τελικά κάποια παιδιά θα αδικηθούν!
  Ο Φίλης πίεσε για τα πιο \"πολιτικά\" θέματα των τελευταίων δεκαετιών. Τα θέματα ήταν βατά - σχεδόν εύκολα - και γιαυτό το λόγο είχαμε τόσους αριστούχους.
  Αυτό είναι το ζητούμενο;
  Όταν βγουν οι βάσεις εισαγωγής στις διάφορες σχολές πολλοί θα θυμίζουν αυτήν την παρέμβαση μου, γιατί είναι μια βιωματική αντίληψη και γνώση του θέματος.
  Όταν ένα παιδί φτάνει στην πηγή (με υψηλή βαθμολογία) και δεν πίνει νερό (εισαγωγή στη σχολή που επιθυμεί), θα σε κακολογεί και θα σου ρίχνει το φταίξιμο.
  Οι εισαγωγικές στα ΑΕΙ και τις στρατιωτικές σχολές ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
  Αυτό θα γίνει κατανοητό στα τέλη Αυγούστου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει