Αναστάτωση στο Γηροκομείο Αθηνών

Έκλεισε αιφνιδίως η μία πτέρυγα


ΕΛΛΑΔΑ
14:25
14/06/2016
Αναστάτωση στο Γηροκομείο Αθηνών
loading

Την άμεση αντίδραση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, ως εποπτεύουσας Αρχής του Γηροκομείου Αθηνών, προκάλεσε η αιφνίδια απόφασή να κλείσει ένα από τα τρία κτίρια διαμονής των ηλικιωμένων και να τους μεταφέρει σε άλλο, μη κατάλληλο, εντείνοντας το κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειάς τους.

Μετά τις παραβάσεις των κανονισμών και την ακαταλληλότητα των νέων συνθηκών διαβίωσης, που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενέργησε κλιμάκιο κοινωνικών συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, η αντιπεριφερειάρχης, Ερμίνα Κυπριανίδου, εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση του Γηροκομείου οφείλει να διακόψει, άμεσα, τη διαδικασία μετακίνησης των ηλικιωμένων, ενώ έχει προθεσμία δέκα ημερών για την επαναφορά όσων μετακινήθηκαν στους χώρους όπου φιλοξενούνταν.

Όπως υπογράμμισε η κ. Κυπριανίδου, «οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων υποχρεούνται να διασφαλίζουν τη δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης και τον οφειλόμενο στην ανθρώπινη αξία σεβασμό και ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από τη σωματική και πνευματική κατάσταση του φιλοξενούμενου. Εν προκειμένω, η αιφνίδια μεταφορά πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση όλων των ανωτέρω, αγνοώντας ακόμη και βασικές ανάγκες και δυνατότητες των ηλικιωμένων».

Η μετακίνηση αφορούσε την εσπευσμένη απομάκρυνση των 36 φιλοξενούμενων από το κτίριο «Βασίλισσα Όλγα», χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Μεταξύ αυτών και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του κλιμάκιου, η μετακίνηση έγινε λόγω επικείμενης ανακαίνισης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κτίριο είναι πιο πρόσφατα και συνολικά ανακαινισμένο από τα τρία κτίρια που φιλοξενούν τους ηλικιωμένους και το μόνο που διασφαλίζει την ύπαρξη ζεστού νερού, ενώ το κτίριο «Εστία», στο οποίο μεταφέρθηκαν κάποιοι από αυτούς, δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε, εκ νέου, η ύπαρξη επισφαλών συνθηκών λειτουργίας του Γηροκομείου. Συνθήκες, οι οποίες δεν διασφαλίζουν την υγιεινή, ασφαλή και στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων, με ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει