Με μουσική, κέφι και πολύ χορό χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών έστειλαν σήμερα το μήνυμα ότι «Γυναίκα/άνδρας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» με τη συμμετοχή τους στο 12ο Athens Pride.

Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας ξεκίνησε με χαιρετισμούς στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ακολούθησε παρέλαση προς το Σύνταγμα και οι συμμετέχοντες κατέληξαν και πάλι στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πραγματοποιείται συναυλία ως αργά το βράδυ.

Το 12ο Athens Pride είναι το πρώτο μετά την ψήφιση του διευρυμένου συμφώνου συμβίωσης. Φέτος κύριο αίτημα της διοργάνωσης ήταν η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Όπως επισήμανε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ήδη νόμο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, υπάρχουν πολλά για να γίνουν ακόμα, όπως να ρυθμιστούν «εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κηρύσσοντας την έναρξη του Athens Pride, δεσμεύτηκε ότι του χρόνου θα παραχωρήσει την πλατεία Συντάγματος για τη διοργάνωση. Επίσης, υπογράμμισε ότι «όταν πριν από μερικούς μήνες υπέγραψα το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλου ζευγαριού στην Αθήνα, ένιωσα ότι γυρίζει μια σελίδα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

Το φετινό φεστιβάλ στήριξαν και φέτος διπλωμάτες από τις πρεσβείες της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σλοβενίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε ο Γάλλος πρέσβης, Κριστόφ Σαντεπί, πρέπει να υπάρχει κινητοποίηση «υπέρ της ισότητας και της ελευθερίας ανεξαρτήτου ταυτότητας, φύλου και σεξουαλικότητας». Ο Αυστραλός πρέσβης, Τζον Γκρίφιν, παρατήρησε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι παγκόσμια, αδιαίρετα και αλληλένδετα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στο σεβασμό, την αξιοπρέπεια και τις ίσες ευκαιρίες».

Το «παρών» στη διοργάνωση έδωσε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος ακολούθως δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Ελπίζω να υπάρξει η χρονιά που δεν θα χρειαστεί να γίνονται παρελάσεις υπερηφάνειας. Αλλά φοβάμαι ότι για μερικά χρόνια ακόμα θα πρέπει να υπάρχουν δυναμικές εκδηλώσεις για να καταλάβουν και οι συντηρητικοί ότι είναι δικαίωμα όλων ο αυτοπροσδιορισμός».

Επίσης, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου (η Περιφέρεια έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα της) και η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

athens8 athens7 athens6 athens5 athens4 athens3 athens2 athens1

PRIDE27 PRIDE26 PRIDE25 PRIDE24 PRIDE23 PRIDE22 PRIDE21 PRIDE20 PRIDE19 PRIDE18 PRIDE16 PRIDE14 PRIDE13 PRIDE12 PRIDE11 PRIDE10 PRIDE8 PRIDE7 PRIDE6 PRIDE4 PRIDE2

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος