Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο μουσείο μαστίχας

Αύριο τα εγκαίνιά του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο


ΕΛΛΑΔΑ
13:12
10/06/2016
Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο μουσείο μαστίχας
loading

Η Ελλάδα αποκτά το πρώτο μουσείο της μαστίχας και πού αλλού θα μπορούσε να εδρεύει αυτό από το νησί που φυτρώνει η μαστίχα, τη Χίο.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί στο νησί για να εγκαινιάσει το μουσείο που βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, το μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα.

Το μουσείο σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου.

Η μόνιμη έκθεση πραγματεύεται τη μαστίχα Χίου ως μοναδικό φυσικό προϊόν. Στην εισαγωγή, μαθαίνουμε για το σχίνο και τη μαστίχα, την ρητίνη που το 2015 αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο.

Στην πρώτη ενότητα ανακαλύπτουμε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας.

Στην δεύτερη ενότητα παρατηρούμε πώς η διαχείριση της μαστίχας ιστορικά διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου και των Μαστιχοχωρίων.

Στην τρίτη ενότητα ενημερωνόμαστε για τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους, που σηματοδοτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της παραγωγικής ιστορίας της Χίου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις χρήσεις με τις οποίες η μαστίχα σήμερα ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Η μουσειακή εμπειρία ολοκληρώνεται στην υπαίθρια έκθεση, στην οποία το κοινό έρχεται σε επαφή με το φυτό και το φυσικό περιβάλλον στο οποίο  ευδοκιμεί.

Το Μουσείο Μαστίχας ανήκει στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.piop.gr.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει