Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη

Βρίσκεται στα Στάγειρα, στην σημερινή Ολυμπιάδα Χαλκιδικής - Δείτε τις φωτογραφίες


ΕΛΛΑΔΑ
14:03
26/05/2016
Βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη
17
loading

Διόλου συμπτωματικά, η σχετική ανακοίνωση για τον χώρο που στέγασε την τέφρα του φιλοσόφου, γίνεται στη Θεσσαλονίκη, με την συμπλήρωση 2.400 χρόνων από την γέννησή του και ενώπιον 250 αριστοτελιστών από όλο τον κόσμο.

Περισσότερα από 25 χρόνια αφιέρωσε στις ανασκαφές και την έρευνα ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης για να φέρει στο φως τεκμήρια, να τα συναρτήσει με τις αρχαίες πηγές, για να καταλήξει στο συμπέρασμα το οποίο σεμνά είχε ψελλίσει από το 1996.

Ο κ. Σισμανίδης ήταν όσο εργαζόταν στην 16η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, από τους πιο ακριβοθώρητους αρχαιολόγους στη Βόρεια Ελλάδα, από αυτούς που δεν μιλούσαν ποτέ αν αυτό που είχαν να πουν δεν έφερε την σφραγίδα της απόδειξης.

Το μεσημέρι στο κτίριο της παλιάς φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ ο κ. Σισμανίδης παρουσιάζει τα ντοκουμέντα της πολυετούς έρευνάς του για τον τάφο-ηρώο στον οποίο εναποτέθηκε η τέφρα του Αριστοτέλη, αυτού που τα συμπεράσματά του είναι μέχρι σήμερα σημείο τομής της φιλοσοφικής σκέψης, μόνιμη πρόκληση σε όλους τους επιγόνους που ακόμη κι αν διαφωνούν επικαλούνται τα επιχειρήματα του, του ανθρώπου που εξέτασε κάθε νοητικό πεδίο της εποχής του γράφοντας περίπου τετρακόσιες πραγματείες, για την πολιτική, την ηθική, την λογοτεχνία και την επιστήμη, αυτού που δικαίως χαρακτηρίστηκε από τον Πλάτωνα «ο πρώτος αναγνώστης βιβλίων» στην ανθρώπινη ιστορία.

Το «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» δημοσιεύει μεγάλο μέρος των στοιχείων και συμπερασμάτων και τις σχετικές φωτογραφίες και αναπαραστάσεις που αναμένεται να προκαλέσουν παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τον κ. Σισμανίδη στην πλαγιά του βορειότερου άκρου των Σταγείρων, κοντά στη Στοά της Αρχαίας Αγοράς αποκαλύφθηκε πολύπλοκο σύμπλεγμα διαφορετικών μεταξύ τους κτισμάτων που χρονολογούνται από την αρχαϊκή μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο ως και τα νεώτερα χρόνια.

Δυόμιση μέτρα δυτικά της πύλης του αρχαϊκού τείχους, αποκαλύφθηκε ένας μεγάλος τετράγωνος πύργος των βυζαντινών χρόνων τον οποίο περιβάλλει ένα εντυπωσιακό αψιδωτό οικοδόμημα, που δίνει αρχικά την εντύπωση πυργοειδούς κατασκευής της αρχαϊκής οχύρωσης. Ωστόσο όπως παρατηρεί κ. Σισμανίδης «προσεκτικότερη παρατήρηση και πολλά κινητά ευρήματα απ΄ αυτό, πείθουν ότι χρονολογείται στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους». Οι τοίχοι του κτίσματος αυτού σώζονται σε μέγιστο ύψος 1,80, και έχουν το μικρό σχετικά πάχος των 1,10 μ., «το οποίο είναι βεβαίως απαγορευτικό, για να ερμηνευτεί αυτό ως πύργος της αρχαϊκής οχύρωσης» ενώ «σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι ότι χτίστηκε με πολύ καλό οικοδομικό υλικό, το οποίο είναι προφανές ότι βρίσκεται εδώ σε δεύτερη χρήση και προέρχεται από παλαιότερα δημόσια κτίσματα. Έτσι, ενώ οι τοίχοι του είναι χτισμένοι, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, ακανόνιστα, χρησιμοποιούν όμως σε μεγάλο βαθμό εξαιρετικής ποιότητας και επεξεργασίας γωνιόλιθους μαρμάρου, ασβεστολίθους και γρανίτη, ενώ παράλληλα διαπιστώνεται και ιδιαίτερη σπουδή στην κατασκευή τους, αφού η ποιότητα δεν είναι όμοια ούτε ως προς το υλικό που χρησιμοποιήθηκε κατά τόπους, ούτε ως προς τον τρόπο δόμησης». Σειρά δομικών χαρακτηριστικών του κτιρίου και άλλες ανασκαφικές ενδείξεις «οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι η ανέγερση του οικοδομήματος έγινε, για κάποιον λόγο, ιδιαίτερα εσπευσμένα».

Ο αρχαιολόγος θα αναφερθεί αναλυτικά στις ανασκαφές που έφτασαν μέχρι τον βράχο και έδωσαν πολλά ευρήματα ενώ εντόπισε και την θύρα εισόδου. Για είκοσι χρόνια τουλάχιστον ο κ. Σισμανίδης ενέσκηψε στα προβλήματα χρονολόγησης των ευρημάτων και φυσικά των ερμηνειών τους καθώς δεν ήταν αρκετό το γεγονός ότι το κτίριο αναγόταν στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια, στην περίοδο δηλαδή αμέσως μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου.

Τα κινητά ευρήματα «πολυπληθής και καλής ποιότητας αβαφής και μελαμβφής κεραμική, η οποία αντιπροσωπεύεται από όστρακα διαφόρων αγγείων, κυρίως σκύφων, πινακίων, κυλίκων και κανθάρων. Και πάνω από πενήντα νομίσματα αρκετά Αλέξανδρου Γ΄, ορισμένα κοπές της Αμφίπολης και της Θεσσαλονίκης, ενώ τα υπόλοιπα είναι των Επιγόνων, όπως του Αντιγόνου Γονατά, Δημητρίου Πολιορκητή κλπ» και κεραμική παραγωγής του βασιλικού κεραμοποιείου επέτειναν από την μία τις χαρές και από την άλλη τις αμφιβολίες. Τα ευρήματα δεν απαντούσαν στο ερώτημα «τι ήταν αυτό το πεταλόσχημο οικοδόμημα; Γιατί κατασκευάστηκε;». Τέλος, γιατί στο κέντρο αυτού του περίεργου κτιρίου υπήρχε -όπως αποδείχθηκε- βωμός;

Το «αρμολόγημα» των ευρημάτων έκαναν τελικά οι αρχαίες πηγές. Η εξαντλητική έρευνα οδήγησε σε αρκετές πηγές και ενδεικτικά αναφέρουμε την αραβική βιογραφία του Αριστοτέλη, του β΄μισού του 11ου αι. μ. Χ. που αντιγράφει βιογραφία του Αριστοτέλη, από κάποιον Πτολεμαίο, που έζησε κατά το α΄ μισό του 4ου αιώνα μ.Χ. και στην οποία αναφέρεται: « Όταν ο Αριστοτέλης πέθανε (στη Χαλκίδα, τον Οκτώβριο του 322 π.Χ.), οι Σταγειρίτες έστειλαν και έφεραν την τέφρα του στην πατρίδα τους, την τοποθέτησαν μέσα σε χάλκινη υδρία και κατόπιν απέθεσαν την υδρία αυτή σε μια τοποθεσία, που την ονόμασαν “Αριστοτέλειον”. Κάθε φορά που είχαν σημαντικές υποθέσεις και ήθελαν να λύσουν δύσκολα προβλήματα, συγκαλούσαν σ΄ αυτόν τον τόπο την συνέλευσή τους». Οι πληροφορίες αυτές επαναλαμβάνονται «στο χειρόγραφο αριθμ. 257 της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης της Βενετίας (κώδικας Ματσίανης στ. 257), που χρονολογείται γύρω στο 1300 μ.Χ.».

Κι αφού αναφερόμαστε στον τάφο του Αριστοτέλη κ. Σισμανίδης μετέρχεται ακριβώς της Αριστοτελικής Λογικής για να διατυπώσει τα συμπεράσματά του, ότι το κτίριο αυτό «δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο»:

«Έχουμε άραγε, κατόπιν όλων των ανωτέρων, κάποιο λόγο για να μην θεωρήσουμε ότι το προβληματικό, από την άποψη της ερμηνείας του, αψιφωτό οικοδόμημα, που παραπάνω περιγράψαμε, ήταν ο τάφος του Αριστοτέλη; Υπάρχει κάτι που δεν ταιριάζει ή ενοχλεί σ΄ αυτήν την ερμηνεία; Αντίθετα, θεωρούμε, χωρίς ωστόσο να έχουμε αποδείξεις, παρά μόνον ισχυρές ενδείξεις, ότι όλα συντείνουν προς αυτήν την εκδοχή: Η θέση στην οποία κτίστηκε μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις, η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου, το ασύμβατο γι άλλες χρήσεις σχήμα του, ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με καλό, αλλά ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση».

photo 21464209522 photo 31464209526 photo 41464209530 photo 51464209533

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΕΥΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΒΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ.

 2. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΟΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΛΕΕΙ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΓΗ 5 ΕΤΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΜΑΧΟ,ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΓΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ .

 3. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ-ΔΕΞΙΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ-ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΟΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ.

 4. avatar gloria

  the World identifies Aristotelis,,,,, "Aristotle the Greek Philosopher".

 5. avatar Τσομπανης

  Αριστοτέλης ο Μέγας

 6. avatar Αθλητης 12

  ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΤΑΦΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝΕ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ . ΣΙΩΠΗΣΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ <<>>
  ΓΙΑΥΤΟ ΑΥΤΗ ΧΩΡΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ . ΤΑ [...] ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΚΩΤΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΤΑ ΤΡΑΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΑ ΣΚΥΠΤΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑΛΙΓΚΑ !! ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΚΣΚΑΦΕΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ . ΜΑΛΛΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΛΛΑ ΕΙΠΑΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΜΕΤΡΑΕΙ Η ΜΑΜΑΛΙΓΚΑ .

 7. avatar Μικές

  Εμείς, εδώ στο Ελλαδιστάν δεν ενδιαφερόμαστε για τέτοιου είδους ανακαλύψεις. Εμάς μας απασχολεί αν έτρεχε ο Παντέλος κι αν είχε πιεί. Οδηγούσε πράγματι αυτός ή κάποια από τις [...]; Είχε κάνει ή όχι ασφάλεια ζωής; Έχασε στα χαρτιά το προηγούμενο βράδυ και πόσα λεφτά;
  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
  Άκου βρέθηκε ο τάφος του Αριστοτέλη...
  Ποιός είναι ο Αριστοτέλης; Είχε πάει ποτέ στη Eurovision; Είναι πιο σημαντικός από τον Sakis;

  1. avatar gloria

   @ Mike,

   We need more Greeks like you my friend, furthermore, Greeks should use the English language when English is spoken, and use the Greek language when Greek is spoken, let's face it, the Greek language is so rich does not need foreign vocabulary.

  2. avatar Sinistro

   Και βέβαια έχει πάει eurovision ! Καίτη Γαρμπή -Ελλάδα χώρα του φωτός!"την μια μας παίζουν ροκ την άλλη τσιφτετελι, παιδιά του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη! ""
   Αχαχα!

  3. avatar Ωραίος!

   σωστες παρατηρήσεις...

 8. avatar ineth

  Ο πρωτος πανεπιστημονας. Σεβας. Υπεροχο αρθρο.

 9. avatar Thanatos

  so what....??? ολο το γκριχενλαντ ενας ταφος ειναι...
  Βρηκα τον λουλα του αλη πασά....
  τουσιαξα το καλαμι
  και λουλη τον εβαφτισα
  τον ναργιλέ τον βλαμη.....
  Ενθαδε κειτε το πατρις....
  εξέλειπε καθε ελπις
  κιαν περιμενεις φως να δεις
  θεσμοι τους λενε, κειναι τρεις......
  υγ: αφιερωμενο στη μοβ βασιλισσα της καρδιας και της σκεψης μου.

  1. avatar Ζωζωκα

   Αγωνιστής μιας περασμένης γενιάς
   που ξεχάστηκες στο δικό μου δρόμο
   κι ο χρόνος σε γυρνά ξανά και ξανά
   στους ίδιους χώρους που μάτωσες
   για να μας θυμίζεις
   πως υπάρχει κι από ένας ήρωας
   στον καθένα από μας.
   Φτάνει να μην αφήνουμε
   να τον ακυρώνει
   και να τον μηδενίζει
   η ανοχή, ο συμβιβασμός και η αδιαφορία μας.

   Της Λίτσας Καβάκου Στρατηγού

   1. avatar αχ λουλιτσα

    ακου ζωζωκα
    σεβομαι το εργο την προσωπικοτητα τον ιστορικο χαρακτηρα την παρακαταθηκη που μου αφησε κληρονομια ο παππους μου Αριστοτελης
    επισης σεβομαι τον ασκητικο χαρακτηρα την πραοτητα την φιλανθρωπια του παισίου
    Ποτε δε θα προσκηνουσα ουτε το σημειο που παραχωσαν την τεφρα του Αριστοτελη ουτε τις περιφερομενες παντουφλες του παισίου
    αντιθετως με τιμη και κατανυξη θα προσκηνουσα ενα κενοτάφιο ελληνων που σκοτωθηκαν για να μπορω να γραφω στη ταυτοτητα ελληνας πολιτις εστω και οικονομικα υποδουλος
    οτι λεω το λεω ιδιοις τροποις και δε παραθετω αποσπασματα απο κουραμπιεδες,σαφες;;;νομιζω ο λογος μου ειναι και σαφης και επαρκης

    1. avatar Q mark

     Μαζί με το κενοτάφιο Ελλήνων που θυσίασαν τη ζωή τους για να μπορώ να ονομάζομαι Έλληνας πολίτης, προσκυνώ με περισσή τιμή και κατάνυξη και τον τάφο του Αριστοτέλη γιατί ήταν ΑΥΤΟΣ που (μαζί και με πολλούς άλλους) έδωσε στη λέξη Έλληνας το ΝΟΗΜΑ για το οποίο μπορείς σήμερα να υπερηφανεύεσαι.
     Για την ακρίβεια, μπροστά του σκύβω το κεφάλι μου από ντροπή που, ως νεοέλληνας, είμαι τόσο κατώτερος της κληρονομιάς του!
     (και κανενός Παϊσιου την παντούφλα δεν προσκυνώ ασφαλώς, δε θα τους έβαζα καθόλου δίπλα - δίπλα στο παράδειγμά σου..)

     1. avatar Thanatos

      μα δεν ηταν καν ταφος του
      ενας τοπος συγκεντρωσης προς τιμη του
      το κειμενο το διαβασες;;
      αρκετους ταφους δεν εχει πια αυτος ο τοπος ;;
      να τον βαφτισουμε μουσειο και τους κατοικους του σκιες να τελειωνουμε;;;
      Τιμουμε την παρακαταθηκη -εργο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ αλλα μεχρι εκει. Αλλιως να πουμε οτι η ελλαδα επαψε να υφισταται ως εννοια ,με την παραδοση στους ρωμαιους ,απο τους φιλελληνες αντρακλες.....της Πελοποννήσου τω καιρω εκεινω...
      Τιμουμε τη μνημη αλλα οχι και το μερος που απεθεσαν τη τεφρα, να προσκυνήσουμε και την αφοδευτηρα του....;;;;
      Τα λειψανα του παππου- προπαππου σου ενδιαφερθηκες ποτε να μαθεις που ειναι;;;δε του οφειλεις την υπαρξη σου;;;
      Σε τι παραπανω τιμηθηκε ο αριστοτελης με την πολλαπλως αμοιβομενη εργασια του αρχαιολογου ;;; μηπως σου παρουσιασε καποιο πνευματικο του εργο που αγνοουσες;;
      Νομιζει οτι βρηκε το αναφερομενο μερος ...
      Οk θα μπει μια πινακιδα, ισως πανε και καποιους τουριστες(απιθανο) and that's all !!!
      Αρχαιολατρεια- αρχαιολαγνεια ή απλα ακροατηριο για αρχαιολογικες ανακοινωσεις;;;
      Mια χαρα ηταν η παρομοιωση με τον Παισιο, κατ αναλογια με τη δικη σου σκεψη υπαρχουν χιλιαδες που προσκηνουν την παντουφλα του, μου ειστε παντελως αδιαφοροι,
      Ελλαδαραδες κουφιοι , του ζήτω των παρελάσεων και κατα βασει φθονεροι επίβουλοι του γειτονα( δυστυχως για σας πουστε μοναδικο ειδος!! εχετε κιαλλους που λεγονται ελληνες) που ευχαριστως θα βγαζατε το ματι με την ελαχιστη αφορμη- προφαση...
      Ελλαδαραδες - μισελληνες.....ταφολάγνοι

 10. avatar Ζοζέ

  Το βρήκαν επιτέλους το παοκτσάκι
  !!!!!!!!!!!!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει