Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών θα επισκεφτεί την Ελλάδα, από τις 18 έως τις 20 Μαΐου, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να αξιολογήσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των ροών προς την ΕΕ, προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

Οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα επισκεφτούν τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ (Ειδομένη), τη Λέσβο και την Αθήνα και θα συναντηθούν με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων, καθώς και ΜΚΟ.

Σύμφωνα με πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αντιπροσωπεία θα επιδιώξει, επίσης, να συμβάλει στην ταχύτερη εκταμίευση της χρηματοδότησης από κοινοτικά ταμεία προς την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι για αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού.

Η αποστολή αποτελείται από 10 ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Πέτερ Νιντερμίλερ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ουγγαρία). Οι ευρωβουλευτές θέλουν να ελέγξουν τη διαδικασία αξιολόγησης αιτήσεων ασύλου, τις πληροφορίες και την υποστήριξη που παρέχονται στους μετανάστες και να συζητήσουν σχετικά με τις αποστολές διάσωσης και διαχείρισης των συνόρων.

Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενημερωθούν σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά κέντρα υποδοχής, τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά του προσωπικού που πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις αιτήσεων ασύλου, καθώς και την επιστροφή μεταναστών και αιτούντων άσυλο στην Τουρκία. Ενδιαφέρονται, επίσης, ιδιαιτέρως, για την κατάσταση ευάλωτων ομάδων, όπως γυναίκες με παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την Παρασκευή 20 Μαϊου, στις 10:00.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους εξής ευρωβουλευτές:

  • Πέτερ Νιντερμίλερ (επικεφαλής, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ουγγαρία)
  • Μπίργκιτ Σέλιπ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γερμανία)
  • Mαρίγια Γκάμπριελ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Βουλγαρία)
  • Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο)
  • Μάλιν Μπιόρκ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, Σουηδία)
  • Λάουρα Φεράρα (Ομάδα Ευρώπη Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, Ιταλία)
  • Ρόζα Μπαρία Γκράφιν Θουν Ουντ Χόχεσταϊν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Πολωνία)
  • Τζάνις Ατκινσον (Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Ηνωμένο Βασίλειο)
  • Άννα Μαρία Κοράζα Μπιλτ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σουηδία)
  • Eλισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ελλάδα).