Το μπλόκο στο Αιγαίο και οι περιπολίες του ΝΑΤΟ  είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ οι ροές μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά. Έτσι οι τούρκοι δουλέμποροι αναγκάστηκαν να βρουν άλλο πέρασμα το οποίο δεν είναι άλλο από εκείνο του Έβρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Realnews», οι πρόσφυγες που διέσχισαν παράνομα τον Έβρο τους πρώτους μήνες του 2016, ήταν δέκα φορές περισσότεροι. Ο φράχτης μάλιστα κατά μήκος του ποταμού έχει κυριολεκτικά τρυπήσει  σύμφωνα με τις  καταγγελίες των συνοριοφυλάκων  της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάων Έβρου Βαλάντης Γιαλαμάς, αναφέρει στην εφημερίδα τα προβλήματα αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό. Συγκεκριμένα ανέφερε « Οι διακινητές προκαλούν συνεχώς φθορές στα συρματοπλέγματα και τις υποδομές που δημιουργήθηκαν ως μέτρο προστασίας της παράνομης διέλευσης. Το προσωπικό επιτήρησης του φράχτη περιορίζεται στους δύο αστυνομικούς από τους πέντε που ήταν αρχικά».

Τα λόγια του προέδρου των Συνοριοφυλάκων Έβρου έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με αυτά το πρώτο δίμηνο του2016,1.043 πρόσφυγες συνελήφθησαν για παράνομη διέλευση των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2015, τον Έβρο είχαν περάσει  116 πρόσφυγες. Οι ροές εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένες τον  Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016 όταν δηλαδή σταμάτησαν οι προς τα νησιά του Αιγαίου.