Συνεχίστηκαν οι απολογίες για το σκάνδαλο της Παγίας Προκαταβολής του δήμου Θεσσαλονίκης, η «μαύρη τρύπα» της οποίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προσεγγίζει τις 533.000 ευρώ.

Από το πρωί απολογήθηκαν στον β’ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης Σωτήρη Μπακαϊμη, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Ζορπίδης και δύο υπάλληλοι -ένας άντρας και μία γυναίκα- που κατά καιρούς υπηρετούσαν σε οικονομικές υπηρεσίες του δήμου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, πλην όμως σε βάρος δύο εξ αυτών επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.
Συγκεκριμένα, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας 10 χιλιάδων ευρώ, ενώ, σε έναν υπάλληλο -πρώην προϊστάμενο τμήματος- επιβλήθηκε ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Η τρίτη κατηγορούμενη αφέθηκε ελεύθερη άνευ όρων.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες σε βάρος τους. Ο Μ. Ζορπίδης, που αντιμετωπίζει κακουργηματικού βαθμού κατηγορίες, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση και σε δηλώσεις του μετά την απολογία, τόνισε: «Δώσαμε τη ζωή μας για το δήμο. Οι αντιδήμαρχοι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση. Ούτε την υπογραφή μας βάζαμε».

Από την πλευρά του, ο πρώην προϊστάμενος, απολογούμενος, φέρεται να αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει κατά το παρελθόν για τον τρόπο διαχείρισης της Παγίας, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση από τους ανωτέρους του.

Ο χορός των απολογιών θα συνεχιστεί αύριο και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ανάμεσα σ’ αυτούς που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στον ανακριτή είναι ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο τέως γενικός γραμματέας του δήμου -και ήδη προφυλακισθείς για την υπόθεση της υπεξαίρεσης των 51,4 εκατ. ευρώ στο δήμο- Μιχάλης Λεμούσιας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η «μαύρη τρύπα» στην Παγία δημιουργήθηκε κατά το διάστημα από το 1999 έως το 2007. Διαπιστώθηκαν δε δαπάνες που είτε δεν δικαιολογούνταν και δεν ήταν νόμιμες είτε δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα παραστατικά.