Να μη γίνει καμία άλλη μονάδα φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία και να αποσυμφορηθεί η περιοχή, με τη μεταφορά ανθρώπων στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Στην Κεντρική Μακεδονία, φιλοξενείται σήμερα το 60% των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα. Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, η ΠΕΔ-ΚΜ τάχθηκε υπέρ της άμεσης εκκένωσης της Ειδομένης, του ανοίγματος της οδικής και σιδηροδρομικής συγκοινωνίας στην περιοχή, της ορθολογικής κατανομής προσφύγων που υπάρχουν σήμερα στο εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας, της ενίσχυσης της παρουσίας της αστυνομίας σε περιοχές που λειτουργούν δομές προσφύγων και της νομοθετικής ρύθμισης ζητημάτων που αφορούν στη χρηματοδότηση των αυτοδιοικήσεων για το προσφυγικό. Σχετική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος τόνισε πως «δεν μπορεί η Κεντρική Μακεδονία να δεχτεί άλλες ροές, γιατί είναι δυσανάλογο το βάρος, είναι υπέρμετρο, δεν είναι δίκαιο, δεν είναι ηθικά σωστό».

Την κατάσταση που επικρατεί στα όρια του Δήμου Παιονίας περιέγραψε ο δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία. «Θα ήταν ό,τι χειρότερο να υπάρξει τριβή μεταξύ των κατοίκων και των προσφύγων» είπε και σημείωσε ότι η αστυνομία μπορεί να κάνει άριστα τη δουλειά της όμως πρέπει «κάποια στιγμή να πάρει εντολές…Δεν μπορούν να κάνουν κουμάντο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις. Πρέπει να κάνει κουμάντο το κράτος» είπε. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Γκουντενούδης τάχθηκε υπέρ της ισοκατανομής των προσφύγων σε όλη τη χώρα. Να τεθούν κανόνες πληθυσμού και έκτασης στην κατανομή των προσφύγων ζήτησε ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, ενώ ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, ανέφερε ότι θα πρέπει όλοι οι δήμοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και να μην προβάλλουν επιχειρήματα περί ανυπαρξίας κατάλληλων χώρων.

Την πρόταση να συγκληθεί νέα συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ στην οποία οι δήμαρχοι θα προτείνουν χώρους εντός των δικών τους ορίων ή θα συνεννοηθούν για την κατανομή των προσφύγων ανά νομό διατύπωσε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι πολλοί είναι εκείνοι οι δήμαρχοι που απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις. Την ενοικίαση διαμερισμάτων εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων αλλά και τη χρήση για τον ίδιο σκοπό του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου, του παλιού γαλλικού νοσοκομείου στην οδό Φράγκων και του πρώην νοσοκομείου «Παναγία» πρότεινε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

«Γενικόλογη χαρακτήρισε την απόφαση της ΠΕΔ-ΚΜ το μέλος του Δ.Σ. της και δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας – Χορτιάτη, Απόστολος Αντωνούδης, τονίζοντας ότι θα έπρεπε η Ένωση να προτείνει συγκεκριμένους χώρους για τη φιλοξενία προσφύγων. «Υποδείξεις για να έρθουν νέοι πρόσφυγες δεν θα κάνουμε, αλλά για να γίνει μια ορθολογική κατανομή στο εσωτερικό μας, των προσφύγων που ήδη έχουμε, αυτό είναι μια συζήτηση που μπορεί να γίνει», απάντησε ο κ. Κυρίζογλου.