Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και με αναφορές στην κρίση των προσφύγων, έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η «πορεία μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων του ολοκαυτώματος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 73 ακριβώς χρόνων από την πρώτο εκτοπισμό Εβραίων της Θεσσαλονίκης την περίοδο της κατοχής.

Η πορεία, η οποία εφέτος έγινε για 4η συνεχή χρονιά, είναι η διαδρομή από την Πλατεία Ελευθερίας στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης, την οποία 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης έκαναν περπατώντας για να επιβιβαστούν στα τρένα που θα τους μετέφεραν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θανατώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας.

Τις εφετινές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες Θεσσαλονικείς, οργάνωσαν εκτός από το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ισραηλιτική κοινότητα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, γεγονός που έδωσε την αφορμή στον πρόεδρο της Κοινότητας, Δαβίδ Σαλτιέλ να πει ότι η «πρόληψη για να μην επαναληφθεί Ποτέ Ξανά, μια τέτοια καταστροφή ξεκινά στα θρανία».

Ο κ. Σαλτιέλ τόνισε επίσης ότι η κοινότητα επιμένει στη δημιουργία του μουσείου Ολοκαυτώματος, το οποίο προβλέπεται να γίνει στον χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, μετά από τη συμφωνία με την ΓΑΙΟΣΕ.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αφού αναφέρθηκε στην απόπειρα «μνημοκτονίας της εβραϊκής παρουσίας στην πόλη», συνέδεσε την εξόντωση των Εβραίων στην κατοχή με το δράμα των προσφύγων λέγοντας ότι «οι πρόσφυγες δεν είναι οι Εβραίοι της εποχής μας, ούτε εμείς είμαστε οι ναζί τους, όμως οι πρόσφυγες μπορούν να γίνουν οι Εβραίοι μας αν το θέλουν κι αν το θέλουμε».

«Μπορούν να γίνουν δηλαδή οι δικοί μας Έλληνες Ευρωπαίοι και Θεσσαλονικείς, ο νέος δικός μας άλλος, το νέο κομμάτι του δικού μας καλύτερου εαυτού, και ίσως τότε και η πόλη μας ξαναβρεί τον βηματισμό της και ίσως έχουμε γίνει καλύτεροι», κατέληξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος του Τελ Αβιβ Γιάφο, αδελφοποιημένης πόλης της Θεσσαλονίκης, Ρον Χουλντάι, χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» την παρουσία του στις σημερινές εκδηλώσεις και υπενθύμισε ότι ένας δρόμος της πόλης του, φέρει το όνομα της Θεσσαλονίκης αλλά προειδοποίησε ότι το «κακό που σκότωσε έξι εκατομμύρια Εβραίους  και πολλούς άλλους στα ναζιστικά στρατόπεδα είναι ακόμη εδώ και είναι απειλή για την παγκόσμια ειρήνη».

«Έχουμε υποχρέωση σε όσους σε όσους είναι αδύναμοι, σε όσους υποφέρουν και σ΄ αυτούς που ψάχνουν για καταφύγιο», είπε στο δικό της χαιρετισμό η επιτετραμμένη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, Τάμμυ Μπεν Χαΐμ, η οποία τόνισε ότι «όταν υποσχόμαστε ποτέ ξανά δεν είναι απλά ένα σύνθημα αλλά ανάληψη ευθύνης».

Η αναπληρώτρια Πρύτανης του ΑΠΘ, Αριάνα Στογιαννίδου, παρέθεσε τις ενέργειες που έχει κάνει το πανεπιστήμιο για να τιμήσει την εβραϊκή κοινότητα της πόλης και εξέφρασε την ελπίδα της ότι η Έδρα των Εβραϊκών Σπουδών που έχει ήδη συσταθεί, πολύ σύντομα θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος, «ως οφείλει».

Ο επικεφαλής του International March of the Living, Ααρόν Ταμίρ, αναφέρθηκε στην «πορεία των επιζώντων», που σε έξι βδομάδες θα γίνει για 27η φορά από το Άουσβιτς στο Μπιρκενάου, μία πορεία, που όπως είπε «θυμίζει σε όλο τον κόσμο ξανά και ξανά να θυμάται και να μη ξεχάσει».

«Το ολοκαύτωμα μπορεί να ξανασυμβεί αν όλοι εμείς, σε κάθε γωνιά της γης δεν επαγρυπνούμε και δεν δίνουμε την προσοχή που χρειάζεται στα διάφορα κινήματα, οργανώσεις και χώρες ακόμη που παράγουν το μίσος, τη μισαλλοδοξία και δεν σέβονται τις βασικές αρχές και τα δικαιώματα των άλλων λαών και ανθρώπων», είπε ο κ.Ταμιρ.

Στην αρχή της εκδήλωσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης διάβασε το μήνυμα του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος ανέφερε ότι: «Η Βουλή των Ελλήνων, που για πρώτη φορά φέτος, με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης του Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945 από το σοβιετικό στρατό, τίμησε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, χαιρετίζει τη σημερινή πορεία μνήμης για τους αδικοχαμένους συμπατριώτες μας ως πράξη ιστορικής αυτογνωσίας».

Στο πλαίσιο της εφετινής εκδήλωσης, η οποία ολοκληρώθηκε με δρώμενο που παρουσίασε το τμήμα Γ2 του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και συναυλία της χορωδίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Δείκτη Μνήμης της Συνοικίας Μπάρον Χιρς ενώ στον χώρο του Παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού αναρτήθηκαν εικαστικά έργα από επτά σχολεία της πόλης.