Ιταλικά πλοία διέσωσαν περίπου 600 μετανάστες κι ανέσυραν μια σορό σήμερα, καθώς οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συζητούσαν στη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία μια συμφωνία για να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την ήπειρο.

Το ιταλικό λιμενικό σώμα και το ιταλικό πολεμικό ναυτικό ανέφεραν μέσω Twitter ότι περισυνέλεξαν τους μετανάστες από διάφορα πλεούμενα. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονταν κι ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν αναμενόταν να αυξηθεί, είπε εκπρόσωπος του λιμενικού σώματος.

«Παρά την κακοκαιρία και τη θαλασσοταραχή, τα πλεούμενα συνεχίζουν να έρχονται», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιταλικού λιμενικού.

Πάνω από 1,2 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, έχουν φθάσει στην Ευρώπη από τις αρχές του 2015. Οι αφίξεις από τη Λιβύη αυξήθηκαν αυτή την εβδομάδα. Τρεις σοροί είχαν ήδη ανασυρθεί αυτή την εβδομάδα, πριν από τον σημερινό θάνατο.

«Φέτος παρατηρούμε στην πραγματικότητα ελαφριά αύξηση του αριθμού των αφίξεων μεταναστών από τη Λιβύη», επισήμανε ο Φεντερίκο Σόντα, διευθυντής του Γραφείου Συντονισμού για τη Μεσόγειο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

«Μέχρι και σήμερα, τουλάχιστον 12.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία (φέτος), περίπου 2.000 περισσότεροι συγκρινόμενοι με τον αριθμό των μεταναστών που είχαν φθάσει την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς», πρόσθεσε ο ίδιος.