Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης επιδημιών στους χώρους όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παρά τη κινητοποίηση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και των εθελοντών ιατρών, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Οι γιατροί, αφού υπενθυμίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες, δύο παιδιά από τη Συρία, 8 και 9 ετών, διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα Α, προειδοποιούν ότι η μετάδοση του συγκεκριμένου ιού ευνοείται από τις κακές συνθήκες διαβίωσης και «εάν δεν ληφθούν μέτρα, είναι σχεδόν βέβαιη η εμφάνιση περισσοτέρων κρουσμάτων στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων».

Ο ΠΙΣ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τη δυνατότητα και να προχωρήσει στον εμβολιασμό έναντι της ηπατίτιδας Α των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης και σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας. Προτεραιότητα, σύμφωνα με τους γιατρούς, πρέπει να δοθεί στα παιδιά, ενώ απαραίτητη κρίνεται η εγκατάσταση-μετεγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών σε χώρους όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, διαμονής, ύδρευσης και αποχέτευσης.

«Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται μέσω των κοπράνων και κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και νερού, γι’ αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν από την κατανάλωση της τροφής», επισημαίνουν οι γιατροί. Επίσης, τονίζουν ότι θα πρέπει να καταναλώνεται αποκλειστικά και μόνο εμφιαλωμένο νερό.

«Η δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδημιών που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις, που δύσκολα θα μπορούν να αντιμετωπιστούν», καταλήγει ο ΠΙΣ.