Ένταση, χημικά και φόβοι για ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη

Διεθνής Αμνηστία: Σε οριακό σημείο η κατάσταση – Δείτε τις φωτογραφίες


ΕΛΛΑΔΑ
16:51
29/02/2016
Ένταση, χημικά και φόβοι για ανθρωπιστική κρίση στην Ειδομένη
loading

Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση στην Ειδομένη τη Δευτέρα, όταν κυκλοφόρησε ανάμεσα στους πρόσφυγες η πληροφορία ότι θα ανοίξουν τα σύνορα για όλους. Η ένταση χτύπησε «κόκκινο» με την αστυνομία της ΠΓΔΜ να κάνει χρήση χημικών και δακρυγόνων για να απωθήσει το πλήθος, ανάμεσα στο οποίο βρίσκονταν και μικρά παιδιά και βρέφη.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι περιέθαλψαν 15 άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, ανάμεσά τους 9 παιδιά, και 7 τραυματίες από τον φράχτη, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

migrants10

migrants09

Την ίδια ώρα, εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Αμνηστίας που βρίσκονται σε επιτόπια αποστολή, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους πως οι διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες στην Ειδομένη, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και αιτούντων άσυλο έχει εγκλωβιστεί εκεί μετά την απόφαση των ΠΓΔΜ και Σερβίας να κλείσουν τα σύνορά τους για Αφγανούς, ενώ η διέλευση από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ επιτρέπεται σε ελάχιστους πρόσφυγες καθημερινά.

migrants08

migrants07

Τα εν λόγω μέτρα διακριτικής μεταχείρισης έχουν επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ειδομένη και έχουν διαμορφώσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο καθώς πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο προσπαθούν να διασχίσουν -με κάθε τρόπο- τα σύνορα προς τα Βαλκάνια.

migrants06

migrants05

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε αναμονή στην Ειδομένη, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ανάμεσά τους οικογένειες και πολλά μικρά παιδιά. Κάποιοι διαμαρτύρονται έντονα και ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα. Η απάντηση των αρχών της ΠΔΓΜ έρχεται με δακρυγόνα, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν πάνω από τους τρομαγμένους και απελπισμένους ανθρώπους.

migrants04

migrants03

«Με τα ελληνικά συστήματα ασύλου και υποδοχής να βρίσκονται υπό εξαιρετική πίεση, η ανθρωπιστική κατάσταση εδώ απλώς χειροτερεύει, καθώς εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται εκτεθειμένες, χωρίς πρόσβαση σε επαρκείς συνθήκες υποδοχής», δηλώνει ο Γιώργος Κοσμόπουλος, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, που βρίσκεται στην Ειδομένη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται αμέσως να πάρουν θέση και να μοιραστούν την ευθύνη στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι σε οριακό σημείο και οι ηγέτες της ΕΕ κρατούν στα χέρια τους τις ζωές χιλιάδων αιτούντων άσυλο».

migrants02

migrants01

Η παρεμπόδιση συγκεκριμένων ομάδων από το να αιτηθούν άσυλο αντιβαίνει το διεθνές και ευρωπαϊκό προσφυγικό δίκαιο και μπορεί να οδηγήσει στην παράνομη επιστροφή προσφύγων και αιτούντων άσυλο, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία.

migrants0000

migrants13

migrants12

migrants11

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει