Μια ομάδα 120 προσφύγων πρόκειται να αναχωρήσει τις επόμενες ώρες από το κέντρο μετεγκατάστασης Διαβατών με προορισμό την Ειδομένη, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης μεταφοράς με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής, μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9». «Από εδώ εμάς ό,τι φεύγει συντεταγμένο έχει μια άλλη προοπτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον κ. Παπαθεμελή η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Διαβατών. «Υπάρχει μια ευταξία είναι ήρεμα και ήσυχα τα πράγματα. Οι εργασίες συνεχίζονται όσον αφορά την ολοκλήρωση όλων των εγκαταστάσεων», είπε και προσέθεσε ότι και σήμερα αποχώρησαν κάποιοι από το κέντρο για να κατευθυνθούν στην Ειδομένη, όμως μέχρι το βράδυ αναμένεται πολλοί από αυτούς να επιστρέψουν στα Διαβατά, όπως άλλωστε συνέβη και χθες. «Υπάρχει ένα πρόβλημα, βλέπουν οι άνθρωποι την κατάσταση και αντιλαμβάνονται ότι εδώ έχουν μια προστασία και ασφάλεια αλλά και τις βασικές παροχές που χρειάζεται ένας άνθρωπος για αξιοπρεπή διαβίωση», τόνισε και διευκρίνισε ότι όσοι φεύγουν, φεύγουν οικειοθελώς. «Χθες έφυγαν 260, και οι 200 μετά από μία ώρα επέστρεψαν. Και τώρα έχουμε και επιστροφές, αλλά έχουμε και αναχωρήσεις. Δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να φύγουν», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα οργάνωσης του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων σχολίασε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από την προσωρινή διοίκηση του κέντρου, τον Στρατό, την Ύπατη Αρμοστεία και τις τοπικές κοινωνίες που προσφέρουν σε είδη και εθελοντική προσφορά. «Αυτό βοηθά ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες και να έχουν οι άνθρωποι το κουράγιο, και να έχουν και μια ένδειξη ότι μπορούν να μείνουν εδώ λίγο παραπάνω και να κάνουν λίγο υπομονή. Εμείς ουσιαστικά διαχειριζόμαστε την υπομονή των ανθρώπων, ζητάμε την υπομονή τους, την ανοχή των κοινωνιών, και τη βοήθεια, βεβαίως, γιατί το πρόβλημα πλέον αφορά τους πάντες- και όποιος αισθάνεται ότι δεν τον αφορά κάποιο λάθος κάνει», τόνισε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη βοήθεια που προέρχεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης, γνωστοποίησε ότι ο δήμος Ωραιοκάστρου προσφέρει θερμαντικά σώματα, ενώ στην όλη προσπάθεια συμμετέχουν ακόμη το υφυπουργείο Μακεδονίας–Θράκης, άλλοι δήμοι, σύλλογοι και μεμονωμένα άτομα.

Για τις ανάγκες που μένει ακόμη να καλυφθούν πλήρως, επισήμανε ότι είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε βοήθεια στο θέμα του φαγητού από επιχειρήσεις εστίασης και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα, στάση αναμονής τηρεί η επιτροπή αγώνα των κατοίκων των Διαβατών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία του κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή. «Υπάρχει κατάσταση αναμονής καθώς τα πράγματα εξελίσσονται», όπως λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος της επιτροπής, Γιώργος Σπανίδης. Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν έχουν επισκεφθεί ακόμη πρόσφυγες ή μετανάστες τον συνοικισμό των Διαβατών, ωστόσο επαναλαμβάνει το αίτημα της επιτροπής για φύλαξη των σχολείων και δημιουργία αστυνομικού τμήματος.

Συγκέντρωση κατοίκων στη Νέα Καβάλα του δήμου Παιονίας Κιλκίς

Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Νέας Καβάλας πραγματοποίησαν από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι συγκέντρωση στο σημείο όπου ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα δημιουργηθεί ένα από τα πέντε νέα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Παιονίας Γιάννης Αδαμόπουλος, «σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι κάτοικοι με τον δήμαρχο Χρήστο Γκουντενούδη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, οι οποίοι συναντήθηκαν στην Αθήνα, έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι στο συγκεκριμένο χώρο θα εγκατασταθούν πρόσφυγες μόνο μίας εθνικότητας, Σύροι ή Ιρακινοί, θα υπάρχει φύλαξη του χώρου από τον στρατό, ωστόσο η εγκατάσταση θα είναι ανοιχτή και δεν θα παρεμποδίζεται κάποιος να φύγει οικειοθελώς. Μετά από τις διαβεβαιώσεις αυτές, οι κάτοικοι ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους και στο στρατόπεδο εισήλθαν διακόσιοι περίπου στρατιώτες με μηχανήματα προκειμένου να ξεκινήσουν τις εργασίες για τη δημιουργία της εγκατάστασης».

Ανακοίνωση και από το δήμο Πέλλας

«Πρώτα ρωτάς, έπειτα συλλογίζεσαι, μετά αποφασίζεις. Καταρχήν ρωτάς!». Με τα λόγια αυτά ξεκινά το κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Δήμος Πέλλας μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο Φιλιππάκου. Ο δήμος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το εν λόγω στρατόπεδο βρίσκεται μέσα στην πόλη, δίπλα σε σχολεία, στεγάζει το ωδείο, τη δημοτική επιχείρηση και τις δύο δεξαμενές που υδροδοτούν την πόλη. Χαρακτηρίζει, τέλος, εντελώς λανθασμένη την επιλογή του δήμου για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Το ζήτημα θα απασχολήσει την απογευματινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.