Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες με την πεποίθηση ότι στο τέλος αυτοί θα είναι οι νικητές, όπως φάνηκε και από την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

«Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πάλη μας, να την κλιμακώνουμε όποτε κι όπως χρειαστεί, με διάφορες μορφές και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από την αγωνιστική διεκδίκηση των δίκαιων και ζωτικών αιτημάτων μας. Δεν πρόκειται να κουραστούμε ν’ αγωνιζόμαστε. Κι ας μην κάνει το λάθος να νομίζει ότι, επειδή σε λίγο καιρό ανοίγουν οι δουλειές για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, θα παρατήσουμε τον αγώνα και θα βρει ανοιχτούς τους δρόμους να περάσει τα μέτρα εξόντωσης μας» λένε χαρακτηριστικά.

Τι λένε για το διάλογο με την κυβέρνηση

Σπόντες για μερίδα αγροτών που «αλληλοσπρώχνονται για το ποιος θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου» άφησε χθες Πανελλαδική Επιτροπή, τονίζοντας αυτό το αγροτικό κίνημα κάνει διάλογο με το λαό, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που συνεχίζει να μιλά με Ε.Ε. και ΔΝΤ.

«Επιμένει η κυβέρνηση να μας κατηγορεί ότι αρνούμαστε το διάλογο. Εξαρχής ξεκαθαρίσαμε ότι σε διάλογο για «το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο λαιμό μας» δεν θα πάμε. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ας συζητήσει με τους διάφορους «προθύμους» που αλληλοσπρώχνονται για το ποιος θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου, κι ύστερα, μερικοί από αυτούς έχουν το θράσος να κατηγορούν εμάς ότι θέλουμε «να τα βρούμε με την κυβέρνηση για να ξεφουσκώσει ο αγώνας» λένε.

Και συνεχίζουν: «Ζητήσαμε από την κυβέρνηση ν’ αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου κι εφαρμόζονται, (φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια) και μετά να γίνει συζήτηση. Όχι, όμως, στη βάση των εξοντωτικών κυβερνητικών σχεδίων, αλλά για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων που προβάλλουμε κι αφορούν στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Για παράδειγμα ζητάμε κατάργηση τεκμηρίων και να υπάρχει αφορολόγητο για τους αγρότες και για όλους. Επιμένουμε σ’ αυτή την εύλογη απαίτησή μας, αλλά η κυβέρνηση δεν μας απαντάει αν θα υπάρξει αφορολόγητο και πόσο και μας κατηγορεί κι από πάνω ότι είμαστε κατά του διαλόγου.

Όμως, εμείς κοντά στον ένα μήνα που βρισκόμαστε στα μπλόκα, διάλογο κάνουμε. Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους συμμάχους μας, με τους οποίους έχουμε τον ίδιο αντίπαλο, κοινά προβλήματα και αιτήματα. Διάλογο κάνει και η κυβέρνηση τόσο καιρό, αλλά με τους δικούς της συμμάχους και δικούς μας αντιπάλους: Την ΕΕ και το ΔΝΤ που ζητούν ακόμα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα, τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τον μόχθο μας. ιαμηνύουμε προς την κυβέρνηση και σ’ όλους όσοι, με διάφορους, τρόπους, την σιγοντάρουν ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε».

Διχάζει τα αγροτικά μπλόκα η κατάθεση προτάσεων στο Μαξίμου

Η πρωτοβουλία αγροτών από τη Φθιώτιδα να καταθέσουν προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου δεν βρήκε σύμφωνους όλους τους αγρότες.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών δεν αναγνώρισαν την κίνησή τους. Υπογραμμίζουν ότι από την περασμένη Τετάρτη έχουν στείλει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση, προτάσεις με τις οποίες έχουν συνταχθεί και 30 αγροτικά μπλόκα -και αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση για διάλογο. Και στα Μάλγαρα τόνισαν ότι δεν γνώριζαν τη συγκεκριμένη κίνηση, προσθέτοντας ότι τα αιτήματα είναι κοινά και δεν μπορεί το κάθε μπλόκο να καταθέτει ξεχωριστές προτάσεις.

«Δεν ήρθαμε να κάνουμε διαχωρισμό, ήρθαμε απλά να καταθέσουμε μία πρόταση» είπαν οι αγρότες που κατέθεσαν την πρόταση στο Μαξίμου.

Σε κλιμάκωση του αγώνα είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας οι οποίοι τονίζουν ότι δεν έχουν πάρει απαντήσεις στα αιτήματα που έχουν θέσει.

Αποστόλου: Η κυβέρνηση περιμένει αιτήματα και από άλλους αγρότες

Η κυβέρνηση θα αναμείνει να υποβληθούν και άλλα αιτήματα από τους αγρότες, προκειμένου να προχωρήσει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με όρους αντιπροσωπευτικότητας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, με δήλωση που έκανε στη Βουλή μόλις πληροφορήθηκε ότι υποβλήθηκαν αιτήματα αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Όπως γνωρίζετε υπάρχουν και άλλα αιτήματα και είναι θετικό ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες που κινητοποιούνται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο. Εμείς θα περιμένουμε κι άλλα αιτήματα να υποβληθούν, γιατί θέλουμε σε αυτήν τη συνάντηση, όχι μόνο να υπάρχει μία αντιπροσωπευτικότητα, αλλά και προκειμένου ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες. Θα καταβάλουμε μία προσπάθεια, ούτως ώστε η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο αυτήν την ώρα» είπε.