Συσσωρευμένες οφειλές της τάξης των 300.000-500.000 ευρώ υπάρχουν σε κάθε γραφείο διαχείρισης κοινοχρήστων στη Θεσσαλονίκη, από όσους σταμάτησαν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία».

Κάθε πολυκατοικία έχει τουλάχιστον δύο με τρία διαμερίσματα όπου οι ένοικοι έμειναν άνεργοι ή έπαψαν να έχουν πελάτες στα καταστήματά τους και ακολουθούν τη μέθοδο «δεν πληρώνω».

Η δαπάνη θέρμανσης είναι αυτή που φουσκώνει τα κοινόχρηστα: αν για παράδειγμα ένα διαμέρισμα έχει κατά μέσο όρο λογαριασμό 120 ευρώ τον μήνα, τα 100 αντιστοιχούν στην κατανάλωση πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, καθώς το κόστος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα αυξηθεί, λόγω της σταδιακής αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Μέχρι πέρσι πολλοί μπορούσαν να εξοφλήσουν το 60% της οφειλής τους μέχρι το Μάρτιο και πλήρωναν τα υπόλοιπα σταδιακά, καταφέρνοντας να μηδενίσουν το χρέος τους μέχρι το τέλος καλοκαιριού. Φέτος η χρονιά ήταν ακόμη πιο δύσκολη. Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, το 15%-20% των ενοικιαστών ή των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες είχε δυσκολίες στην αποπληρωμή των οφειλών τους.

Οι εταιρείες διαχείρισης κοινοχρήστων προχωρούν αυτό το διάστημα σε εκκαθαρίσεις, διακόπτοντας τη συνεργασία με πολυκατοικίες που έχουν αφήσει ανεξόφλητους λογαριασμούς πάνω από ένα χρόνο. Η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τον Οκτώβριο, όταν θα πρέπει να γίνει ο εφοδιασμός με πετρέλαιο. Τότε προβλέπεται ότι ολόκληρες οικοδομές δεν θα έχουν θέρμανση, αφού εξαιτίας της στάσης πληρωμών ορισμένων ενοίκων και της εξάντλησης των αποθεματικών δεν θα υπάρχουν χρήματα για να γεμίσουν οι λέβητες.

Οι εταιρείες κάνουν ακόμα και δόσεις που ξεκινούν από 10 και φτάνουν τα 50 ευρώ και δέχονται ακόμα και αποπληρωμή με πιστωτική κάρτα.

Τι γίνεται όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο; Αν πρόκειται για ενοικιαστή το γραφείο κοινοχρήστων απευθύνεται στον ιδιοκτήτη, ενώ σε πρώτη φάση οι απλήρωτοι λογαριασμοί καλύπτονται από τα αποθεματικά της πολυκατοικίας.

Εάν κάποιος από τους ιδιοκτήτες αρνείται την εξόφληση της οφειλής του, ο διαχειριστής οφείλει να τον παραπέμψει στη συνέλευση των συνιδιοκτητών και να αφήσει αυτήν να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες.