Έκκληση «να σταματήσει η εκποίηση της δημόσιας έκτασης στον Αστέρα Βουλιαγμένης από το ΤΑΙΠΕΔ» και «να μεριμνήσει το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να αναδειχθεί ο ναός (σσ. του Απόλλωνα Ζωστήρα) και να διαμορφωθεί ελεύθερη πρόσβαση στο μνημείο για όλους τους επισκέπτες», απευθύνει, μεταξύ άλλων, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).

«Πρόσφατα ανακοινώθηκε το προχώρημα της “επένδυσης” στον Αστέρα Βουλιαγμένης: δηλαδή της εκποίησης μιας ολόκληρης χερσονήσου με παρθένο περιβάλλον και τον εξαιρετικής σημασίας ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα και μέρους του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου στο Καβούρι. Όσο κι αν ο νέος Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ισχυρίζεται ότι το νέο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) θα προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το θέμα δεν είναι τόσο απλό», αναφέρει ο ΣΕΑ.

Εξηγεί επίσης ότι «η ουσία της απόφασης αυτής (σσ. του ΣτΕ) είναι να μην τσιμεντοποιηθεί η χερσόνησος (και όχι να τσιμεντοποιηθεί λιγότερο, όπως λένε ότι προβλέπουν στο νέο ΕΣΧΑΔΑ) και αφετέρου γιατί δεν νοείται προστασία μνημείου (όπως είναι η συνταγματική επιταγή) όταν αυτό βρίσκεται μέσα σε ιδιωτική έκταση».