Με επιστολή της στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, η Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ζητά ενημέρωση για τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, πόσες είναι, ποια είναι η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη δράση τους και πόσοι σταθμοί υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων υφίστανται ή σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στην περιοχή.

Αφορμή για την επιστολή υπήρξε η δημοσιοποίηση της δημιουργίας σταθμού υποδοχής προσφύγων στη βόρεια Λέσβο και συγκεκριμένα στη περιοχή μεταξύ Εφταλούς και Σκάλας Συκαμιάς από τη διεθνή οργάνωση IRC. Ενώ για το θέμα λήφθηκε και σχετική απόφαση στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Στην επιστολή της η κ. Καλογήρου και στη βάση χθεσινής απόφασης του περιφερειακού Συμβουλίου θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Ποιες Μ.Κ.Ο δραστηριοποιούνται στα νησιά του βορείου Αιγαίου σήμερα, με πόσα άτομα και ποια η δράση εκάστης εξ αυτών;

2. Ποιά η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην δράση τους;

3. Ποιοί σταθμοί υποδοχής και φιλοξενίας υφίστανται ή σχεδιάζονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου και ποιες αδειοδοτήσεις διαθέτουν;

Ας σημειωθεί ότι με την ίδια απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητάει να ενημερώνεται για τις εκάστοτε Μ.Κ.Ο που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στα νησιά του βορείου Αιγαίου.