Ένα πρωτότυπο στοίχημα, χωρίς ανάλογο προηγούμενο, θα δοκιμαστεί στη χώρα μας στο τέλος του μήνα, καθώς μία ομάδα 13 τροχοπεδιλιστών θα διανύσει τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με πατίνια, προκειμένου να διαπιστώσει πόσος χρόνος απαιτείται για να γίνει εφικτό το εγχείρημα.

Το αθλητικό γεγονός «Ωθηση Extreme 504 km», που θα διεξαχθεί στις 31 Ιουλίου, με σημείο αφετηρίας το Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα και τερματισμού τον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, διοργανώθηκε ως αποτέλεσμα μιας συζήτησης ανάμεσα στον Γιάννη Κούσπαρη από την πρωτεύουσα και τον Κώστα Μαρτζέκη από τη συμπρωτεύουσα, οι οποίοι γνωρίστηκαν μέσα από την κοινή τους ενασχόληση με τα πατίνια.

«Η ιδέα γεννήθηκε το 2008, μέσα από ένα στοίχημα που έβαλα με τον Κώστα. Εκείνος έλεγε ότι μπορεί κανείς να διανύσει τη συγκεκριμένη διαδρομή με πατίνια μέσα σε μία μέρα κι εγώ υποστήριζα ότι δεν γίνεται. Αφού συμφωνήσαμε ότι τελικά μάλλον δεν γίνεται, αποφασίσαμε να δούμε στην πράξη πόσος χρόνος απαιτείται για κάτι τέτοιο», δηλώνει στο «’Εθνος» ο Γιάννης Κούσπαρης.

Στο μεταξύ, οι δύο φίλοι με ακόμη έναν τροχοπεδιλιστή από την Αθήνα, τον Μάνο Τριφύλλη, αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις ώστε το αγαπημένο τους χόμπι να αποκτήσει επίσημα το κύρος ενός αθλήματος, όπως συμβαίνει στις χώρες του εξωτερικού.

Οι τρεις τους, αφού παρακολούθησαν τα απαιτούμενα μαθήματα σε σχολή στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, απέκτησαν δίπλωμα διδασκαλίας τροχοπεδιλισμού και αποτέλεσαν τον πυρήνα μιας ομάδας ατόμων που συνέστησαν το αθλητικό σωματείο «Ώθηση» το οποίο αριθμεί σήμερα 700 μέλη.

«Σκοπός μας είναι να κάνουμε πιο γνωστό το άθλημα και να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παρέα», λέει ο κ. Κούσπαρης, ενώ σημειώνει ότι στα μαθήματα και στην προπόνηση δεν συμμετέχουν μόνο έφηβοι, με τους οποίους είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένα τα πατίνια, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΘΛΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Πέντε πατίνια για… όλα τα γούστα

Σύμφωνα με τον κ. Κούσπαρη, στις χώρες του εξωτερικού τα πατίνια θεωρούνται άθλημα για το οποίο διοργανώνονται επίσημοι αγώνες, ενώ αναμένεται ότι θα ενσωματωθεί και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αντιμετώπιση στην Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετική και ανάμεσα στους στόχους του αθλητικού σωματείου είναι η αναγνώριση του τροχοπεδιλισμού ως αθλήματος και η δημιουργία ομάδων και ομοσπονδίας, ώστε να είναι εφικτή η διοργάνωση αγώνων.

Η άθληση με πατίνια αντιστοιχεί σε διάφορες κατηγορίες αγωνισμάτων. Υπάρχει η κατηγορία fitness, που είναι το γυμναστικό πατίνι που ενδείκνυται για απλές διαδρομές και βόλτες, η κατηγορία free style που έχει πιο καλλιτεχνικό χαρακτήρα, καθώς οι αθλητές διαγωνίζονται ανάμεσα σε κώνους, το aggressive, με περιστροφές σε ράμπες και άλλες επιδείξεις, που αποτελεί την πιο extreme έκφραση του τροχοπεδιλισμού, το cross country, με πατίνια που χρησιμοποιούνται για εκτός δρόμου διαδρομές, και το speed, με πατίνια με πολύ μεγάλες ρόδες για αγώνες ταχύτητας.

Για τη διαδρομή που θα διανύσουν οι 13 τροχοπεδιλιστές από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα χρησιμοποιήσουν έναν τύπο πατινιών ενδιάμεσο σε αυτά των κατηγοριών fitness και speed, τα οποία σχεδιάστηκαν από γερμανική εταιρεία ειδικά για τις συνθήκες της συγκεκριμένης διαδρομής, την προβλεπόμενη θερμοκρασία και τον τύπο του εδάφους.

Το εγχείρημα, που δεν έχει επαναληφθεί για τόσο μεγάλες αποστάσεις (παρά μόνο στη Γαλλία για διαδρομές 300 χιλιομέτρων), θα διεξαχθεί με την υποστήριξη της Τροχαίας και άλλων φορέων, ενώ τους τροχοπεδιλιστές θα ακολουθούν αυτοκίνητα που θα τους παρέχουν την αναγκαία βοήθεια.