«Τα Μουσεία Είμαστε Εμείς: Διευρύνοντας τον Ρόλο των Μουσείων και των Πολιτιστικών Οργανισμών στην Κοινωνία», είναι το συνέδριο που πραγματοποιείται στις 26 Νοεμβρίου και που εξετάζει την εξέλιξη του μουσείου από χώρο συλλογής και έκθεσης έργων τέχνης και ευρημάτων φυσικής ιστορίας σε ένα χώρο κοινωνικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δρώμενων.

Συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, και το Βρετανικό Συμβούλιο, στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς.

Πρόκειται για την πέμπτη διοργάνωσης ημερίδας με αντικείμενο τις μουσειακές πρακτικές και απευθύνεται σε επιμελητές, διοικητικά στελέχη πολιτιστικών φορέων, και καλλιτέχνες οι οποίοι ενδιαφέρονται για το πώς μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να αποτελέσουν φορείς αλλαγής στην κοινωνία..

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία θα εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους οι πολιτιστικοί οργανισμοί επικεντρώνονται στον άνθρωπο και προσκαλούν το κοινό τους να διαμορφώσει το ίδιο την εμπειρία του. Θα συζητήσουν επίσης παραδείγματα μουσείων που εκπληρώνουν τον κοινωνικό τους ρόλο ως τόποι επικοινωνίας των κοινοτήτων τους και πλατφόρμες για διάλογο πάνω σε σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Ειδικότερα, η Ανίτα Κοντίνι, επικεφαλής Προγραμμάτων Τέχνης και Πολιτισμού στο Ίδρυμα Bloomberg Philanthropies με έδρα τη Νέα Υόρκη, θα αναδείξει πολιτιστικά προγράμματα που διαμορφώνονται από το κοινό τους, προσελκύουν χορηγίες, και ενθαρρύνουν συζήτηση για παγκόσμιες προκλήσεις όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανεκτικότητα στο διαφορετικό.

Η Εσμε Γουάρντ, επικεφαλής Προγραμμάτων Κοινού στο Whitworth Art Gallery του Μάντσεστερ -βραβευμένο το 2014 ως το καλύτερο μουσείο στη Βρετανία- θα αναφερθεί στην ανάληψη δημιουργικών πρωτοβουλιών και ρίσκων με σκοπό να γίνει η κοινότητα μέρος της αποστολής του μουσείου.

Η Κάρεν Γουόνγκ, υποδιευθύντρια του New Museum της Νέας Υόρκης, θα μοιραστεί το σκεπτικό του φεστιβάλ Ideas City, μιας συνεργατικής, κοινοτικής και δημιουργικής πλατφόρμας που επεκτείνει το μουσείο πέρα από τους τοίχους του και μέσα στο κοινωνικό σώμα.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι μουσείων, πολιτιστικών ιδρυμάτων και πολιτιστικών πρωτοβουλιών της Ελλάδας.

Στο συνέδριο θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Στο Eventbrite θα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής προεγγραφής από σήμερα 26 Οκτωβρίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα είναι διαθέσιμο στο www.benaki.gr, www.britishcouncil.gr και στο www.mosaiko.gr από τις 10 Νοεμβρίου.

Στις 27 Νοεμβρίου η ημερίδα θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 10:00-17:00, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α., το Βρετανικό Συμβούλιο και την Κίνηση 5 Μουσείων. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά. Οι εγγραφές ξεκινούν στις 10:00 πμ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.