«Ο φράχτης του Έβρου αποτελεί την αιτία όλων των πνιγμών στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, εφόσον αναγκάζει πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθήσουν τις επίφοβες θαλάσσιες διόδους για τη διάσχιση των συνόρων», καταγγέλλουν συλλογικότητες που διοργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο φράχτη και τα σύνορα.

«Με την ολοκλήρωση του φράχτη, τον Δεκέμβριο του 2012, οι πνιγμοί στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί δραματικά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αφού κανένα συρματόπλεγμα δεν μπορεί να σταματήσει αυτούς που αγωνίζονται για επιβίωση και μια ζωή με αξιοπρέπεια», ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου, το μέλος του Συντονιστικού ενάντια στο φράχτη του Έβρου Νίκη Δημητριάδη, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως εξήγησε, επικαλούμενη στοιχεία, από το σύνολο των προσφύγων που προσπάθησαν να περάσουν το Αιγαίο, το 3% εξ αυτών, δεν τα κατάφερε και πνίγηκε.

«Και μιλάμε φυσικά μόνο για τους καταγεγραμμένους θανάτους που και πάλι είναι πολύ περισσότεροι από τους θανάτους στα ναρκοπέδια του Έβρου», εξήγησε.

Μέλη του Συντονιστικού κατήγγειλαν ότι «όσο παραμένει όρθιος ο φράχτης και κλειστά τα σύνορα, το Ελληνικό Κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αυτουργοί στις δολοφονίες χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα παράλια της Μεσογείου, μέσα στα βυθισμένα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων».

Και επειδή, όπως είπαν χαρακτηριστικά, «δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί μπροστά στο θάνατο», καλούν το Σάββατο 31 Οκτώβρη, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης, σε πορεία στον Έβρο, ενάντια στον φράχτη και στα σύνορα.

«Η αναχώρηση από Θεσσαλονίκη θα γίνει από το άγαλμα Βενιζέλου, στις 8 το πρωί, και μαζί με συμμετέχοντες στην κινητοποίηση από Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, θα κατευθυνθούμε στις Καστανιές Έβρου», διευκρίνισε Ζαχαρούλα Βεζύρη από το Συντονιστικό.

Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση – κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία στον Έβρο, στη μαθητική παρέλαση, στη Θεσσαλονίκη, στις 27 Οκτωβρίου και στις 29 Οκτωβρίου θα συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, στις 18:00 το απόγευμα, στην Καμάρα.