Συγκλονιστικές φωτογραφίες που φέρνουν στο νου τον μικρό Αϊλάν, κατέγραψε με τη μηχανή του ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης για το Reuters, από τη χτεσινή τραγωδία στη Λέσβο.

Στις φωτογραφίες, άνδρες του Λιμενικού φαίνονται να βγάζουν στην ξηρά τις σορούς των προσφύγων -μεταξύ των οποίων και παιδιά- που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό συμβάν.

Συνολικά 7 άνθρωποι πνίγηκαν, μεταξύ των οποίων και 4 παιδιά, με τα 3 εξ αυτών να είναι αδέλφια, μετά τη σύγκρουση του σκάφους που επέβαιναν με αυτό του Λιμενικού.

Όπως κατέθεσαν ο επιζήσαντες επιβιβάστηκαν στο σκάφος, μια παλιά ξύλινη βάρκα. Στην οριογραμμή, ο τούρκος μεταφορέας που είχε πάρει 1.500 δολάρια για κάθε έναν από όσους μετέφερε, εγκατέλειψε το σκάφος επιστρέφοντας στην τουρκική ακτή με φουσκωτό σκάφος που διέθετε εξωλέμβια μηχανή και μέχρι εκείνη τη στιγμή ρυμουλκούσαν. Οι εναπομείναντες στο σκάφος -σύροι πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους- πανικοβλήθηκαν.

Προσπάθησαν να το οδηγήσουν προς την ελληνική ακτή μη μπορώντας να ρυθμίζουν ούτε την ταχύτητα του ούτε φυσικά την κατεύθυνση του. «Έτσι εξηγείται η σφοδρότητα της σύγκρουσης με το σκάφος του λιμενικού Σώματος που το εντόπισε και προσπάθησε να το πλησιάσει. Οπότε και επήλθε η σύγκρουση και στη συνέχεια η ανατροπή του», δήλωσε αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος που εξέτασε την όλη υπόθεση.

Από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος που έσπευσαν στην περιοχή διεσώθησαν 31 από τους επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες.  prosf2 prosf3 prosf4 prosf5 prosf6 prosf7prosf9 prosf8