Περιστατικό σχολικής βίας και εκφοβισμού κλήθηκε να διερευνήσει ο Συνήγορος του Πολίτη, με την ιδιότητα του Συνηγόρου του Παιδιού.

Την περασμένη σχολική χρονιά, αναφορά αφορούσε αλλοδαπό μαθητή δημοτικού σχολείου της Αττικής, ο οποίος στοχοποιήθηκε μετά από επανειλημμένα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς κατά συμμαθητών του. Η πλειοψηφία των γονέων των υπολοίπων μαθητών της τάξης ζήτησαν επιτακτικά την απομάκρυνσή του από το σχολείο ή την τοποθέτηση ειδικού εκπαιδευτικού για την παρακολούθηση και υποστήριξή του.

Ο Συνήγορος, αφού συνομίλησε µε τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς των μαθητών της τάξης, εκτίμησε ότι ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης για την προκληθείσα ένταση βάρυνε τους τελευταίους, που παρασυρόμενοι από τη γενικότερη ατμόσφαιρα ανησυχίας για τα φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, παρενέβαιναν µε ιδιαίτερη ένταση, επιδιώκοντας να «προστατέψουν» τα παιδιά τους. Τελικά, ύστερα από παρέμβαση και του σχολικού συμβούλου, αναζητήθηκαν λύσεις µε στόχο τον περιορισμό της έντασης ανάμεσα στους γονείς, την αξιοποίηση διαγνωστικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών της κοινότητας και την επίτευξη της καλύτερης συνεργασίας όλων των παραγόντων για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής ζωής.

«Από τη διαμεσολάβηση σε αυτήν την υπόθεση, όπως και σε άλλες που αφορούν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, ο Συνήγορος διαπίστωσε εκ νέου ότι τα προβλήματα που προκύπτουν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται µε τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόµενων (μαθητών/τριών, γονέων και εκπαιδευτικών), στη βάση ειλικρινούς και ισότιμης συνεργασίας», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ανεξάρτητη αρχή.