Από τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των ιδιοκτητών ταξί με τον Γιάννη Ραγκούση θα εξαρτηθεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου, μετά την αιφνίδια απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Οι ιδιοκτήτες, που από χθες απειλούν με χειρόφρενο διαρκείας, θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους και στη συνέχεια έχουν προαναγγείλει γενική συνέλευση στην οποία θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Οι συνδικαλιστές τονίζουν ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει το ταξί και καταγράφεται μείωση της επιβατικής κίνησης κατά 40%, αλλά μέχρι στιγμή το υπουργείο εμφανίζεται ανένδοτο και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι το επάγγελμα του ταξιτζή έχει ανοίξει.

Ο υπουργός θα ζητήσει γραπτές προτάσεις από τους συνδικαλιστές για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση, η οποία θα είναι έτοιμη σε ένα τρίμηνο. Θα προβλέπει ότι για να ασχοληθεί κάποιος με το ταξί θα πρέπει να καταθέσει χρηματική εγγύηση, το ύψος της οποίας δεν έχει οριστικοποιηθεί. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το λευκό ποινικό μητρώο, ενώ θα προβλέπονται σεμινάρια σωστής συμπεριφοράς και ενδεχομένως υποχρέωση τα νέα οχήματα να έχουν χαμηλές εκπομπές καυσαερίων.

Εκτός από τους οδηγούς ταξί, υπέρ της απελευθέρωσης του κλάδου τάχθηκε με χθεσινή ανακοίνωσή της η ομοσπονδία συνδικάτων μεταφορών, που θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστούν οι σημερινές στρεβλώσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.