Η καθαριότητα της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, αποτελεί μείζον ζήτημα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που συρρέουν καθημερινά προκειμένου να περάσουν στη γειτονική χώρα. Χωρίς συχνές διακομιδές, ο χώρος μετατρέπεται σε απέραντο σκουπιδότοπο.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του Γραφείου στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Γιώργος Τσαρμπόπουλος, η κατάσταση με την ομαλή διέλευση έχει μεν ομαλοποιηθεί, αλλά η περιοχή χρήζει καθημερινής οργανωμένης καθαριότητας.

«Φαγάνες του δήμου Παιονίας καθάρισαν σε κάποια σημεία, όμως χρειάζεται εντατικότερη δουλειά σε σχέση με την αποκομιδή των σκουπιδιών», είπε ο κ. Τσαρμπόπουλος.

Πρόσθεσε ότι το κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας που έχει εγκατασταθεί στο σημείο, προσπαθεί να οργανώσει την ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν διάφορες συλλογικότητες προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερη.

«Θέλουμε όσοι πρόσφυγες έρχονται εδώ, να είναι ήρεμοι, να παίρνουν νερό και φαγητό και, αν χρειάζονται, πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημαντική είναι η βοήθεια των μεταφραστών μας που επικοινωνούν μαζί τους στη γλώσσα τους για να τους καθησυχάσουν και να τους εξηγήσουν την κατάσταση», τόνισε σχετικά.

Μ’ αυτό τον τρόπο, συμπλήρωσε, «αντιμετωπίζουμε και τα σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν, όταν οικογένειες χωρίζουν πάνω στον πανικό να περάσουν τα σύνορα και μετά προσπαθούν να επανενωθούν».

Σημειώνεται ότι στην ουδέτερη ζώνη περιηγήθηκε σήμερα η πρόξενος των ΗΠΑ, Ρεμπέκα Φονγκ, η οποία συνομίλησε με αρμοδίους φορείς και ΜΚΟ και ενημερώθηκε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.