Κατά την επίσκεψη του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων του Μονάχου και του Νταχάου του εξέθεσαν το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων από το αντίστοιχο Προξενείο του Μονάχου.

Βάσει του νόμου 127/1969 περί αποδεικτικής ισχύος Αστυνομικών Ταυτοτήτων και της ειδικής παραγράφου που προστέθηκε το 2008, μπορεί να αναγνωρίζεται το δικαίωμα εφοδιασμού με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και σε Έλληνες πολίτες που κατοικούν μόνιμα σε άλλες χώρες με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Υπουργών.

Για το λόγο αυτό με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη αυτές τις ημέρες από τους Υπουργούς Εξωτερικών κ. Σταύρο Λαμπρινίδη και Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, δίδεται πλέον η δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες που κατοικούν μόνιμα στη Γερμανία να εφοδιάζονται, κατόπιν αίτησής τους, με δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι ομογενείς να προχωρούν άμεσα στην έκδοση δελτίων ταυτότητας από τις προξενικές αρχές της Γερμανίας, ενώ παράλληλα θα επιταχυνθεί η διαδικασία υποδοχής και αποστολής στην Ελλάδα των δικαιολογητικών για την έκδοση διαβατηρίων.