Να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να διαθέσει βιολογικά προϊόντα ή προϊόντα παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών στα σχολεία- στο πλαίσιο προγράμματος προώθησης της κατανάλωσης φρούτων από μαθητές- προτείνει ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Σε ερώτησή του στο ευρωκοινοβούλιο, ο Τρεμόπουλος, αναφέρει ότι εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκου (Pirimiphos methyl) σε αποξηραμένη σταφίδα που μοιράστηκε στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο φάρμακο, σημειώνει ο κ. Τρεμόπουλος, δεν είναι γνωστό αν έχει εγκριθεί για χρήση σε χώρους όπου αποθηκεύεται σταφίδα, γεγονός που σημαίνει ότι πιθανώς να μην έχουν γίνει οι συνιστώμενες διαδικασίες για την έγκρισή του.

Σε απάντησή του, πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι με βάση τους ελέγχους που έχουν γίνει, όλα τα προϊόντα που διανεμήθηκαν ή θα διανεμηθούν ήταν απολύτως ασφαλή διότι δεν ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από τα Ανώτατα Όρια Υπολειμμάτων (MRL) που έχουν θεσπιστεί με τον κοινοτικό κανονισμό 396/2005.

Ο κ. Τρεμόπουλος, ρωτά την Κομισιόν αν οι ενέργειες των ελληνικών αρχών ήταν οι ενδεικνυόμενες και σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα, πώς σκοπεύει να πιέσει για τροποποιήσεις του προγράμματος, ώστε τα προϊόντα να είναι υγιεινά.