Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αρνήθηκε να παραχωρήσει την πλατεία Αριστοτέλους για την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια της ομιλίας που έδωσε στα Προπύλαια και στην οποία παρευρέθηκαν χιλιάδες κόσμου.

Η ενέργεια αυτή του δημάρχου, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την αντίδραση των μελών του κινήματος «Σπίθα», οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι ο διάσημος μουσικοσυνθέτης θα δώσει το «παρών» στην προγραμματισμένη ομιλία το απόγευμα της Πέμπτης ανεξάρτητα από την άρνηση για εκχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους.

Μέλη της «Σπίθας» αναφέρουν ότι είχαν κάνει αίτηση και ζήτησαν να τους παραχωρηθεί η πλατεία Αριστοτέλους, αλλά το γραφείο του δημάρχου αρνήθηκε, λέγοντας ότι ο δήμαρχος θέλει να αποφορτίσει την πλατεία Αριστοτέλους από συγκεντρώσεις και ότι τους παραχωρούσαν την πλατεία κοντά στην Αρχαία Αγορά.

Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν, ο Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών, ο Βασίλης Πολυμένης, Επίκουρος καθηγητής του Α.Π.Θ. της Χρηματοοικονομικής, ο Νότης Μαριάς, Αν. καθηγητής Θεσμών Ε.Ε, Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Κώστας Ζουράρις, Πολιτειολόγος, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών και ο Μίκης Θεοδωράκης
Στην Τιμητική Επιτροπή συμμετέχουν οι: Βούλα Πατουλίδου, Πόπη Μοσκώφ, Κωστής Γκορτζής (Ναύαρχος), Νίκος Παρασκευόπουλος (καθηγητής Νομικής του Α.Π.Θ.).