Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα αναγορευθεί ο λογοτέχνης, κριτικός, βιβλιογράφος και εκδότης Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα γίνει την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011 και ώρα 11.00, στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Είναι η πρώτη φορά που το Τμήμα Φιλολογίας τιμά ένα λογοτέχνη που ταυτόχρονα είναι και απόφοιτος του Τμήματος.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ και αρχικά εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και στη συνέχεια ως διορθωτής τυπογραφικών δοκιμίων και επιμελητής εκδόσεων. Ίδρυσε και διηύθυνε το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό Διαγώνιος (1958-1983, με ενδιάμεσες διακοπές), τον εκδοτικό οίκο Διαγώνιος και τη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος» για την προβολή Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών. Μόνιμοι συνεργάτες του σε όλες αυτές τις προσπάθειες ήταν ο ζωγράφος Κάρολος Τσίζεκ και ο τυπογράφος Νίκος Νικολαΐδης.

Η επίσημη εμφάνισή του στο λογοτεχνικό χώρο έγινε το 1950 με την ποιητική συλλογή «Η εποχή των ισχνών αγελάδων». Ακολούθησαν μεταξύ άλλων οι συλλογές: «Ξένα γόνατα» (1954), «Ανυπεράσπιστος καημός» (1960), «Το κορμί και το μεράκι» (1970), «Μικρά ποιήματα» (1975), «Ιστορίες του γλυκού νερού» (1980), «Το αιώνιο παράπονο. Ποιήματα και τραγούδια» (1981), «Νεκρή πιάτσα. Πεζά ποιήματα» (1981), «Δώδεκα τραγούδια» (1984). Οι περισσότερες από τις συλλογές αυτές έχουν επανεκδοθεί, ενώ κατά διαστήματα ο Χριστιανόπουλος έχει πραγματοποιήσει συγκεντρωτικές εκδόσεις της ποιητικής παραγωγής του.

Το πραγματικό του όνομα είναι Κωνσταντίνος Δημητριάδης και έχει χρησιμοποιήσει επίσης τα ψευδώνυμα Δημήτρης Καζαντζής, Οδυσσέας, Χριστιανόπουλο.