«Απόφαση- σταθμό» για τα Άτομα με Αναπηρία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωσε δεκατρείς εργαζόμενους σε δημοτική επιχείρηση του δήμου Γλυφάδας.

Είχαν προσφύγει δικαστικά, με στόχο την ανανέωση των συμβάσεών τους, ενώ είχαν προσληφθεί στον συγκεκριμένο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τρία συν ένα χρόνια.

Το δικαστήριο αποφάσισε τη δυνατότητα μετατροπής των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, σύμφωνα το άρθρο 21 του Συντάγματος που αναφέρει ότι τα άτομα µε αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, και πως η διάταξη αυτή υπερισχύει της διάταξης που προβλέπει την απαγόρευση της μετατροπής συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, στο δημόσιο τομέα.

«Ανοίγεται ένα παράθυρο ελπίδας και αισιοδοξίας», δήλωσε  ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ, Γιάννης Βαρδακαστάνης.

Η υπόθεση αναμένεται να τελεσιδικήσει σε 4 με 5 χρόνια. Έως τότε, οι 13 εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά στη δημοτική επιχείρηση, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα προσβολής των ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του Δήμου.