Μεγάλα προβλήματα και «πονοκέφαλο» στους αρμοδίους της πολιτικής και της πολεμικής αεροπορίας, έχει προκαλέσει το «μποτιλιάρισμα» που επικρατεί στο διεθνές αεροδρόμιο Χανίων λόγω της τεράστιας αύξησης των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών από τη Λιβύη και της παράλληλης μεγάλης αύξησης των πτήσεων τσάρτερ.

Το αεροδρόμιο «Γ. Δασκαλογιάννης» που χρησιμοποιείται από την πολιτική αεροπορία, την 115 πτέρυγα μάχης και την Αμερικανική βάση, έχει στην κυριολεξία «φρακάρει» με ουσιαστικά «θύματα» τις πτήσεις τσάρτερ, οι οποίες μπορεί να έχουν αυξηθεί, αλλά όπως δήλωσε στο Flashnews.gr στέλεχος της ΥΠΑ., η αύξηση αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχαν τόσες πολλές πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών.

Τα αεροσκάφη του Κατάρ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr, το πρόβλημα δεν δημιουργείται από τις πτήσεις των F16 της 115 ΠΜ, που είναι οι συνήθεις, αλλά από την τεράστια αύξηση αφίξεων – αναχωρήσεων μεταγωγικών αεροσκαφών και κυρίως από τις πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών του Κατάρ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σχεδόν κάθε βράδυ, μετά τις 11, ο εναέριος χώρος πάνω από το αεροδρόμιο αλλά και θέσεις στάθμευσης, «μπλοκάρονται» από τα αεροσκάφη του Κατάρ που απογειώνονται για να «επιχειρήσουν» στην Λιβύη, επιστρέφουν για ανεφοδιασμό και απογειώνονται και πάλι.

Πυρετός διεργασιών

Το θέμα, που πλήττει τον τουρισμό στη δυτική Κρήτη, τέθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη τόσο στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη, όσο και στον αρχηγό ΓΕΑ B. Κλόκοζα που επισκέφθηκαν τα Χανιά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 70η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης.

Παράλληλα συνεχείς είναι οι συσκέψεις και με τα στελέχη της ΥΠΑ και της 115 Π.Μ., ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις. Η μια αφορά στην μετεγκατάσταση κάποιων στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε αμιγές πολεμικό αεροδρόμιο της Πελοποννήσου προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο «μικτό» αεροδρόμιο Χανίων. Η δεύτερη αφορά στην ενίσχυση με προσωπικό του πύργου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου Χανίων το οποίο στελεχώνεται μόνο από την 115 Π.Μ. καθώς η ΥΠΑ στα Χανιά δεν διαθέτει ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Πάντως οι τουριστικοί επιχειρηματίες , ζητούν να δοθεί άμεσα λύση, καθώς ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση αεροπορικών εταιρειών για να έρθουν με πτήσεις τσάρτερ στα Χανιά, αυτή η ζήτηση μπλοκάρεται λόγω της προτεραιότητας που δίδεται στα πολεμικά αεροσκάφη.