Ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα και σειρά πλημμεληματικών πράξεων ασκήθηκε από τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος σε βάρος επτά στελεχών της προηγούμενης διοίκησης της ΕΡΤ, τεσσάρων τεχνικών συμβούλων και των μονίμων εκπροσώπων τεσσάρων εταιρειών που είχαν υπογράψει συμβάσεις με την ΕΡΤ.

Τα κακουργήματα που αντιμετωπίσουν οι κατηγορούμενοι είναι: απιστία με τελεσθείσα με ιδιαίτερα τεχνάσματα, άμεση συνέργεια σε απιστία, ψευδείς βεβαιώσεις, παράβαση καθήκοντος και εκμετάλλευση εμπιστευμένων πραγμάτων κατ΄ εξακολούθηση.

Η δίωξη στηρίχτηκε στο πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης οι οποίοι διενήργησαν έλεγχο στην ΕΡΤ και διαπίστωσαν αξιόποινες πράξεις από τις οποίες ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Ενδεικτικά, μερικές από τις υποθέσεις για τις οποίες ασκήθηκαν διώξεις:

– Η υπογραφή τεσσάρων συμβάσεων για σύνταξη μελέτης, οι οποίες ουδέποτε παραδόθηκαν στην ΕΡΤ και παρολαυτά εκταμιεύτηκαν οι αμοιβές των τεχνικών συμβούλων.

-Δύο συμβάσεις της ΕΡΤ με την εταιρεία BACK STAGE για το φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης και για τη χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής το 2006. Στην περίπτωση αυτή υπήρξε θετική εισήγηση για την ανάθεση των εκδηλώσεων η οποία προκύπτει ότι συστήθηκε ενάμισι μήνα αργότερα.

-Παροχή μπόνους που αφορά πρώην συμβούλους, στελέχη και διευθυντές της ΕΡΤ που δόθηκαν κατά παράβαση των κανονισμών της δημόσιας τηλεόρασης.

-Σύμβαση της ΕΡΤ με την εταιρεία RED BEE για τον ανασχεδιασμό λογοτύπων με συνολικό τίμημα 1,5 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση αυτή «έσπασε» σε τέσσερα κομμάτια προκειμένου να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος της από το Ελεγκτικό Συνέδριο όπως ορίζει ο νόμος, για όλες τις συμβάσεις άνω των 1,5 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ειδικό ανακριτή ο οποίος ενδέχεται να διευρύνει τον κύκλο των κατηγορουμένων.