Με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των φορέων πολιτισμού της πόλης διοργανώνεται η φετινή- 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης (5-8 Μαΐου) στις εγκαταστάσεις της Helexpo.

Ενταγμένη στο πρόγραμμα «Σταυροδρόμι πολιτισμών» του υπουργείου Πολιτισμού (αφορά αποκλειστικά τη Θεσσαλονίκη, είναι πενταετές και προβλέπει αφιερώματα σε μια περιοχή του κόσμου ανά έτος, αρχής γενομένης για το 2011 από τη Μέση Ανατολή) η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου περιλαμβάνει φέτος ειδικό αφιέρωμα στη Μέση ανατολή (με τίτλο «Όταν οι ιδέες εξεγείρονται»).

Στο αφιέρωμα που κατά «ιστορική συγκυρία» συνέπεσε με την ιδεολογική και πολιτική εξέγερση -έκρηξη στις χώρες της βορείου Αφρικής, συμμετέχουν λογοτέχνες και συγγραφείς από την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Τυνησία αλλά και το Πακιστάν, την Αιθιοπία, την Τουρκία κ.α.

Ο Ταρίκ Αλί από το Πακιστάν, ο Γκαμάλ Γιτάνι και ο Μπαχά Ταχέρ από την Αίγυπτο, ο Νταβίντ Γκρόσμαν από το Ισραήλ, η Σοφί Μπεσί από την Τυνησία, ο Μπουαλέμ Σανσάλ και Μαλέκ Σεμπέλ από την Αλγερία, η Σάλουα Αλ Ναίμι από τη Συρία, η Χόντα Μπαράκατ από το Λίβανο κ.α. συνυπάρχουν σε παρουσιάσεις των έργων τους αλλά και σε στρογγυλά τραπέζια – συζητήσεις για το μέλλον των λαών τους μετά τις εξεγέρσεις των τελευταίων ημερών αλλά και για την πολιτισμική παραγωγή, τη λογοτεχνία, τις ιδέες που «εξεγείρονται» στην ευρύτερη περιοχή τους – στην άλλη νότια άκρη της Μεσογείου.

Και παρά την δύσκολη διεθνώς οικονομική, πολιτική, ιδεολογική συγκυρία «πέρσι δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα ήμασταν εδώ φέτος, ότι η έκθεση θα γινόταν και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη» είπε σήμερα στην παρουσίαση της 8ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) Τάκης Θεοδωρόπουλος, η έκθεση πραγματοποιείται και μάλιστα με… «πολλά ατού με το μέρος της» σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου (έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), κατάφερε τελικά να «δέσει» την παραμονή και την μόνιμη διοργάνωσή της στη Θεσσαλονίκη -παρά τις αρχικές διαφωνίες του συνόλου σχεδόν του εκδοτικού κόσμου που επικαλούμενος την οικονομική δυσπραγία των καιρών αιτούνταν τα τελευταία χρόνια την διοργάνωσή της στην Αθήνα.

Η 8η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που αρχίζει την Πέμπτη και θα διαρκέσει ως και την ερχόμενη Κυριακή 8 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη:

-Φιλοξενεί στα 10.000 τ.μ. του εκθεσιακού της χώρου, 500 εκδότες και οίκους, 190 συγγραφείς από την Ελλάδα και 23 χώρες του εξωτερικού, 170 προγραμματισμένες εκδηλώσεις-παρουσιάσεις βιβλίων, ένα διεθνές συνέδριο με θέμα «Βιβλίο και εκπαίδευση» και το μεγάλο αφιέρωμα της διοργάνωσης στη «Μέση Ανατολή» υπό τον τίτλο «Όταν οι ιδέες εξεγείρονται».

-Παιδική γωνιά με βιβλία και περί τις 80 εκδηλώσεις αποκλειστικά για παιδιά.

-ΕΚΕΒΙ-Εφηβική γωνιά (πρόγραμμα και βιβλία για εφήβους σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ)

– Ειδική αίθουσα («Οδυσσέας Ελύτης») για τους φίλους της ποίησης

-Περίπτερο για τις νέες τεχνολογίες στο χώρο του βιβλίου (e-books κ.α.) σε συνεργασία με τα βιβλιοπωλεία Public.

Τα επίσημα εγκαίνια της 8ης Διεθνούς έκθεσης βιβλίου θα τελέσει στις 8 το απόγευμα της Πέμπτης (Στο περίπτερο 15 της έκθεσης) ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος.