Δεν υφίσταται ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην Ηγουμενίτσα εκτιμά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χ. Παπουτσής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Βελόπουλου για το πρόβλημα με τη συσσώρευση λαθρομεταναστών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η σύλληψη για κάποιους από τους μετανάστες είναι αδύνατη καθώς πολλοί από αυτούς κατέχουν δελτία κατάθεσης αιτήματος ασύλου.

Σε έγγραφό του που απέστειλε στη Βουλή με αφορμή την ερώτηση του κ. Βελόπουλου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη Θεσπρωτία, ο κ. Παπουτσής ενημερώνει ότι στη χώρα λειτουργούν 58 Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης εκ των οποίων 31 υπηρεσίες δραστηριοποιούνται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας.

Ειδικά για τον λιμένα Ηγουμενίτσας, που αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου-εξόδου της χώρας προς την Ευρώπη, ο υπουργός αναφέρει ότι οι αλλοδαποί συγκεντρώνονται κατά ομάδες κοντά στο λιμάνι, στις περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων του Λαδοχωρίου-Γραικοχωρίου του δήμου Ηγουμενίτσας, διαμένοντας σε πρόχειρα καταλύματα (παραπήγματα) ή εγκαταλελειμμένες οικίες με απώτερο στόχο να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επικαλείται δημοσιεύματα αλλά και παράπονα των κατοίκων της Ηγουμενίτσας ότι η κατάσταση με τους λαθρομετανάστες έχει από πολλού «ξεφύγει», με καθημερινό το φαινόμενο των αιματηρών συμπλοκών μεταξύ των λαθρομεταναστών για τον «έλεγχο» συγκεκριμένων περιοχών.