Επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, με κοινοποίηση στον υφυπουργό Σπύρο Βούγια και το γενικό γραμματέα Χάρη Τσιόκα, έστειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης σχετικά με τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Ψωμιάδης «θα ήταν χρήσιμο να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρατηρήσεις των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ενόψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Υπουργείο Μεταφορών», και ζητά από τον Υπουργό να λάβει «σοβαρά υπόψη τις προτάσεις τους, δεδομένου ότι τα ζητήματα της εναέριας κυκλοφορίας άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας και του FIR Αθηνών, ενώ ενόψει της τουριστικής περιόδου υπάρχει κίνδυνος για καταγραφή μεγάλων καθυστερήσεων στις πτήσεις».

]
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ενημερώθηκα πρόσφατα από το νέο διοικητικό συμβούλιο της ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας για προβλήματα που χρονίζουν.

Δεδομένου ότι έχετε ήδη ενημερωθεί εγγράφως για τις θέσεις των εργαζομένων, εκτιμώ ότι θα ήταν χρήσιμο να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρατηρήσεις τους ενόψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Υπουργείο Μεταφορών.

Μεταξύ άλλων, ζητούν την προώθηση τροπολογίας για την εξαίρεση των επιδομάτων του Eurocontrol και την επανάκτηση των γενόμενων περικοπών -που έγιναν κατά παράβαση του ευρωπαϊκού δικαίου, όπως ισχυρίζονται-, όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση των εργαζομένων με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη. Επ’ αυτού σημειώνω ότι η περικοπή των απολαβών και η κατακράτηση των ποσών από τα τέλη διαδρομής όχι μόνο δεν ωφέλησαν τον κρατικό προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά αντιθέτως οδήγησαν σε μείωση εσόδων για την ελληνική οικονομία περίπου 30 εκατ. ευρώ επί των ετησίων τελών διαδρομής τα οποία δικαιούται να εισπράξει η Ελλάδα το 2010 (από 195 εκ. ευρώ σε 166 εκ. ευρώ)!

Θα συμφωνήσετε ότι βρισκόμαστε σε μια συγκυρία ιδιαίτερα ευαίσθητη και η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης είναι απαραίτητη. Είναι καιρός ν’ ακούσουμε την κοινωνία, να ακούμε τους εργαζόμενους που έχουν δώσει όλο τους το είναι για τη δουλειά τους και γνωρίζουν ίσως καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα και τις ενδεδειγμένες λύσεις.

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να λάβετε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις τους δεδομένου ότι τα ζητήματα της εναέριας κυκλοφορίας άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας και του FIR Αθηνών, ενώ ενόψει της τουριστικής περιόδου υπάρχει κίνδυνος για καταγραφή μεγάλων καθυστερήσεων στις πτήσεις.

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Παναγιώτης Ψωμιάδης»