Το Κεντρικό Αρχαιολογικού Συμβουλίου ενέκρινε χθες την αρχιτεκτονική μελέτη του 49ου Δημοτικού Σχολείου και του 84ου Νηπιαγωγείου Αθηνών, επί των οδών Ασωμάτων, Ψαρομηλίγκου, Καλογήρου Σαμουήλ και Παναγή Τσαλδάρη στην Πειραιώς.

Μια απαιτητική μελέτη που έχει ως στόχο, εκτός από την κατασκευή των σχολείων, τη συντήρηση τριών διατηρητέων κτιρίων, μεταξύ των οποίων και το κτίσμα που στέγαζε το παλιό Χημείο του Κάτους, καθώς και την προστασία, ενσωμάτωση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων που υπάρχουν στο οικόπεδο, ιδιοκτησίας του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.

Η ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ έδειξε ότι θα γίνει πραγματικότητα το ολοήμερο σχολείο, νηπιαγωγείο και δημοτικό, αν και απομένει χρόνος για την υλοποίησή του. Σύμφωνα με τη μελέτη τα αρχαία θα διατηρούνται και θα αναδεικνύονται κάτω από ειδικά στέγαστρα, ενώ τμήμα τους θα είναι επισκέψιμο μέσω πασαρέλας, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και γενικά στους επισκέπτες να προσεγγίζουν τα αρχαία. Επίσης, προνοήθηκε ώστε κάποιες από τις αρχαιότητες που βρίσκονται δίπλα στον δρόμο να προστατεύονται από τυχόν βανδαλισμούς μέσω ειδικού κιγκλιδώματος και στεγάστρου ύψους 4 μέτρων.

Η τραπεζαρία του σχολείου θα έχει τζαμαρία με πλήρη θέαση προς τον αρχαιολογικό χώρο, ενώ όπως τονίστηκε από τους μελετητές, ίχνη αρχαίων θα διατηρούνται και μέσα στην αίθουσα, πίσω από τζάμι. Μια καλή ευκαιρία για τους μικρούς μαθητές να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία της πόλης τους.