«Φρένο» στις ενδεχόμενες αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών στις ζωοτροφές που απειλούν να μετακυλιστούν στην τελική τιμή κρεάτων, πουλερικών και γαλακτοκομικών επιδιώκουν να θέσουν τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αγορανομική διάταξη.

Οι υφυπουργοί Ντ. Ρόβλιας και Μ. Αποστολάκη ανακοίνωσαν την έκδοση αγορανομικής διάταξης με την οποία οι εταιρίες παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας ζωοτροφών υποχρεώνονται να υποβάλλουν στη γενική γραμματεία Εμπορίου τους τιμοκαταλόγους των «σύνθετων συσκευασμένων ζωοτροφών εκτροφής παραγωγικών ζώων».

Ο κ. Ρόβλιας με δηλώσεις του ζήτησε «αυτοσυγκράτηση από όλους», ενώ η κ. Αποστολάκη έκανε γνωστό ότι οι τιμές από το 2007 έχουν ξεπεράσει το 50% και μετά από μία μικρή αποκλιμάκωση το 2009 διαπιστώνονται από το 2010 εκ νέου ανατιμητικές τάσεις. Πρόσθεσε δε ότι το κόστος των ζωοτροφών συμβάλει κατά 60% στο τελικό κόστος προϊόντων.

Σε ότι αφορά στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για αύξηση της συμμετοχής της ελληνικής αγροτικής παραγωγής στις ζωοτροφές η κ. Αποστολάκη ανέφερε ότι ήδη για το σκοπό αυτό κάνει έρευνα έχει το ΕΘΙΑΓΕ και σε δύο μήνες θα είναι έτοιμα τα πορίσματα αυτής της διαδικασίας. Σκοπός είναι να εντοπιστούν εκτάσεις και παράλληλα να χορηγηθούν κίνητρα και στους ίδιους τους κτηνοτρόφους για παραγωγή ζωοτροφών.

Στόχος είναι με το πλέγμα δράσεων που προωθούν τα δύο υπουργεία, συμπλήρωσε η κυρία Αποστολάκη, να διασφαλιστεί η διαφάνεια των συναλλαγών, να παταχθεί το ενδεχόμενο κερδοσκοπίας και της κλιμακούμενης παραβατικής συμπεριφοράς.