«Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας περισσότερο αποτελεσματικό και να ενισχύσει το ρόλο του στην επίλυση των εξωδικαστικών διαφορών» δήλωσε αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ που δίνεται σε δημόσια διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Με το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ, προωθούνται αλλαγές σε πτυχές του ασφαλιστικού που σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη αποσκοπούν στη βελτίωση ορισμένων ρυθμίσεων ώστε να το καταστήσουν δικαιότερο.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται αλλαγές στην εξαγορά πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1/1/2011. Γι’ αυτήν την κ κατηγορία ασφαλισμένων το κόστος εξαγοράς του πλασματικού χρόνου διαμορφώνεται στα 1500 έως 1800 ευρώ ανά έτος.

Αλλαγές επίσης θα υπάρξουν και στον τρόπο χορήγησης του ΕΚΑΣ το οποίο μετά από επανέλεγχο θα χορηγηθεί σε περισσότερους δικαιούχους.

Ακόμη, όλοι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που υπηρετούν στο δημόσιο θα ενταχθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΑΔΕΔΥ ώστε να ενισχυθεί οικονομικά το ταμείο.

Αλλαγές υπάρχουν και στον τρόπο απονομής της προσωρινής σύνταξης. Όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ένα κύριο φορέα ασφάλισης θα λαμβάνουν την προσωρινή σύνταξη 1,5 μήνες μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών και μετά από 2,5 μήνες όσοι ασφαλισμένοι σε δύο και περισσότερους φορείς.

Ακόμη οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕ μπορούν να υποβάλουν δικαιολογητικά για χορήγηση σύνταξης χωρίς να χρειαστεί να κάνουν διακοπή της δραστηριότητας μέχρι τη χορήγησή της.

Προβλέπεται επίσης η αναβάθμιση του κλιμακίου του Ταμείου Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ) ενώ στις συντάξεις χηρείας αυξάνεται το ποσοστό απονομής σύνταξης της πρώτης συζύγου για τις αντίστοιχες περιπτώσεις.