Σχέδιο διάταξης για τη μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων  επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με  έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Κουτρουμάνη.

Με το σχέδιο θα καθιερωθεί ως υποχρεωτική η έκδοση οριστικής απόφασης για συνταξιοδότηση σε εύλογο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από την υποβολή της αίτησης και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται, απαντά ο κ. Κουτρουμάνης σε ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Διευκρινίζει επίσης ότι «σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή, για οποιοδήποτε λόγο, η έκδοση οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, θα υποχρεούνται οι ασφαλιστικοί φορείς σε έκδοση απόφασης για προσωρινή σύνταξη μέσα σε χρονικό διάστημα 2 μηνών, από την υποβολή της αίτησης και την υποβολή των δικαιολογητικών που απαιτούνται και 3 μηνών σε περίπτωση συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση».

Προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο της υποχρεωτικής προσωρινής σύνταξης θα συγκροτηθούν κλιμάκια των Ασφαλιστικών Οργανισμών, από υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει σε υπηρεσίες ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης ή απονομής σύνταξης και έχουν την ανάλογη εμπειρία, για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Η διαδικασία «είναι στο στάδιο της επεξεργασίας από τις υπηρεσίες του υπουργείου, αφού κατά το παρόν διάστημα επιλύονται τεχνικής φύσεως θέματα. Πάντως ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι το μέτρο να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες καθυστερήσεις στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων», σημειώνει ο κ. Κουτρουμάνης.