Οδηγίες προς τα σχολεία έστειλε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Μ. Κοντογιάννης για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών.

Το υπουργείο συνιστά τη διαμόρφωση καλού σχολικού κλίματος επικοινωνίας, διαλόγου και εμπιστοσύνης, ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, την αξιοποίηση του θεσμού των μαθητικών συμβουλίων για την ενίσχυση της ανάδειξης των απόψεων των μαθητών και την παρακολούθηση και προστασία των μελών της σχολικής κοινότητας από οποιαδήποτε απειλή ή άσκηση βίας σε βάρος τους.

Επιπλέον, είναι σημαντική η επαρκής ενημέρωση των μαθητών και επικοινωνία στις τάξεις, σχετικά με την άσκηση, το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και η καθιέρωση διαδικασιών ακρόασης με την συνδρομή του Προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, όταν εκδηλώνεται ένα περιστατικό βίας.

Επιβολή κυρώσεων προβλέπεται ύστερα από προσεκτική ακρόαση των μερών και με την συνδρομή του Σχολικού Συμβούλου αλλά και του Προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των μαθητών στη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων και να αναπτυχθούν προαιρετικές σχολικές δραστηριότητες που ενδιαφέρουν τους μαθητές και βοηθούν στην καλλιέργεια στενότερων δεσμών και σχέσεων συνεργασίας μεταξύ τους.
Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η τακτική επικοινωνία με τους γονείς και ευαισθητοποίησή τους, αλλά και η συνεργασία ολόκληρης της σχολικής κοινότητας, τόσο σε επίπεδο σχολικού συμβουλίου, όσο και μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης, συζητήσεων και εκθέσεων.