Σαν σήμερα, στις 10 Ιουνίου 1944, το χωριό Δίστομο στη Βοιωτία βυθίζεται σε έναν από τους πιο μαύρους εφιάλτες της Κατοχής. Γερμανικά στρατεύματα των SS εισβάλλουν στο χωριό και εκτελούν αδιάκριτα 228 αμάχους, ανάμεσά τους γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά – 117 γυναίκες, 111 άνδρες, μεταξύ των οποίων 53 παιδιά κάτω των 16 ετών – σε μία από τις φρικιαστικότερες θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα. Οι αριθμοί αυτοί, αν και τρομακτικοί, δεν περιλαμβάνουν τα θύματα της ευρύτερης περιοχής, που σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού George Wehrly, έφτασαν τους 600 νεκρούς.
Το έγκλημα διαπράχθηκε ως αντίποινα για την ενέδρα ανταρτών κοντά στο Στείρι. Παρά την έλλειψη αποδείξεων για συμμετοχή των κατοίκων, οι στρατιώτες των SS κατέστρεψαν σπίτια, σκότωσαν οικογένειες, βίασαν γυναίκες και δολοφόνησαν παιδιά με πρωτοφανή βαρβαρότητα. Ο ιερέας του χωριού αποκεφαλίστηκε ενώπιον των κατοίκων, βρέφη εκτελέστηκαν και πτώματα κρεμάστηκαν από δέντρα, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης.
Αν διαβάσει κανείς μαρτυρίες επιζώντων θα αντιληφθεί τη φρίκη εκείνης της Σφαγής.
«Για τέσσερις μέρες το χωριό ήταν ανοιχτό νεκροταφείο. Τόσο έκαναν να θάψουν τους νεκρούς. Πτώματα παντού, όλο το χωριό μύριζε θάνατο», είχε πει ο Χρήστος Παπανικολάου
Ο Θανάσης Πανουργιάς δεν ξέχασε ποτέ την πρώτη φορά που είδε γυναίκες να μην είναι στα μαύρα: «Γυμνάσιο θα πήγαινα στη Λιβαδειά. Όταν, λοιπόν, με πήρε ο πατέρας μου από εδώ και μπήκαμε στο λεωφορείο να πάμε στη Λιβαδειά, φτάνοντας στο κέντρο της πόλης και μόλις βγήκαμε στην πλατεία τρελάθηκα. Είδα γυναίκες να φοράνε πολύχρωμα ρούχα. Λέω στον πατέρα μου, μπαμπά τι συμβαίνει εδώ, αυτές οι κυρίες γιατί δεν φοράνε μαύρα;».
«Ενώθηκε το κρασί με το αίμα των σκοτωμένων και έγινε μια θάλασσα αίματος και κρασιού, μια πηχτή κρέμα που πάνω της έπλεαν πτώματα και σερνόμαστε μωροζώντανοι», αναφέρει σε περιγραφή η Παναγούλα Σκούτα.
«Φτάνω τρέχοντας και τι να δω! Την αδερφή μου κομματιασμένη, βιασμένη, κατακρεουργημένη. Κατασκισμένα ρούχα και σάρκες είχαν γίνει ένα. Το αίμα έτρεχε από τα σκέλια της. Τα βυζιά της κατασφαγμένα, φέτες. Το πρόσωπό της παραμορφωμένο και σ’ όλο το σώμα σημάδια άγριας πάλης. Δίπλα της σε μια κούνια το μικρό κορίτσι της τη Ζωή, εφτά μηνών, το είχαν ξεκοιλιάσει, του είχαν κόψει το λαιμό και κρέμονταν τα λαρύγγια του στο στήθος μπλεγμένα με τα βγαλμένα έντερα», σύμφωνα με τη μαρτυρία του Παναγιώτη Περγαντά.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

323 π.Χ.: Πεθαίνει στη Βαβυλώνα ο Μέγας Αλέξανδρος, σε ηλικία μόλις 32 ετών, έπειτα από σύντομη ασθένεια που ξεκίνησε με υψηλό πυρετό κατά τη διάρκεια συμποσίου. Το αίτιο του θανάτου του παραμένει αμφιλεγόμενο μέχρι σήμερα, με θεωρίες που κυμαίνονται από φυσικά αίτια έως δηλητηρίαση. Ο θάνατός του σηματοδοτεί την αρχή της διάλυσης της αυτοκρατορίας του και μιας νέας εποχής εμφύλιων συγκρούσεων.
1190: Ο Γερμανός αυτοκράτορας Φρειδερίκος Α’ Μπαρμπαρόσα πνίγεται στον ποταμό Καλύκαδνο (Σαλέφ) στη σημερινή Τουρκία, ενώ οδηγεί τον στρατό του προς την Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της Γ’ Σταυροφορίας. Ο θάνατός του προκαλεί πανικό και αποδιοργάνωση στο στράτευμα, συμβάλλοντας στην αποτυχία της σταυροφορίας.
1329: Αρχίζει η μάχη του Πελεκάνου, η οποία θα οδηγήσει σε ήττα των Βυζαντινών από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1692: Πραγματοποιείται η πρώτη εκτέλεση στις διαβόητες δίκες μαγισσών του Σάλεμ, με την Μπρίτζετ Μπίσοπ να οδηγείται στην αγχόνη. Η υπόθεση σηματοδοτεί την απαρχή ενός μαζικού ηθικού πανικού, που θα στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες αθώους και θα μείνει στην Ιστορία ως σύμβολο θρησκευτικού φανατισμού και κοινωνικής υστερίας.
1825: Ο Ιμπραήμ Πασάς καταλαμβάνει την Τριπολιτσά, δίνοντας καίριο πλήγμα στην Επανάσταση του 1821.

1877: Ιδρύεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και πρώτο πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη.
1878: Ιδρύεται η Λίγκα του Πρίζρεν, η πρώτη αλβανική εθνική οργάνωση, με στόχο να αντιταχθεί στη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και στις αποφάσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου, που προέβλεπαν την κατανομή αλβανικών εδαφών σε γειτονικά κράτη όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βουλγαρία και η Ελλάδα.
1886: Εκρήγνυται το ηφαίστειο Τεραγουέρα στη Νέα Ζηλανδία με αποτέλεσμα 153 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και να καταστραφεί η μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιοχή Πινκ εντ Γουάιτ Τερέισις (Ροζ και Λευκά Πεζούλια).
1898: Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Κούβα, στο πλαίσιο του Ισπανοαμερικανικού Πολέμου, σηματοδοτώντας την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στις μάχες του νησιού κατά των ισπανικών δυνάμεων.
1915: Ιδρύεται το Σώμα Ελληνίδων Προσκόπων, το οποίο αργότερα θα μετονομαστεί σε Σώμα Ελληνίδων Οδηγών.
1924: Φασίστες απαγάγουν και δολοφονούν στη Ρώμη τον Ιταλό σοσιαλιστή ηγέτη Τζάκομο Ματτεόττι, λίγες ημέρες μετά την καταγγελία του στο κοινοβούλιο για νοθεία και βία στις εκλογές του Μουσολίνι. Η πολιτική δολοφονία προκαλεί σοκ στην ιταλική κοινωνία και αποκαλύπτει τον αυταρχικό χαρακτήρα του φασιστικού καθεστώτος.
1935: Ιδρύονται οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί (Alcoholics Anonymous) στο Οχάιο των ΗΠΑ, από τον χρηματιστή Μπιλ Γουίλσον και τον γιατρό Μπομπ Σμιθ. Το μοντέλο τους βασίζεται στην αλληλοϋποστήριξη και γίνεται παγκόσμιο πρότυπο αντιμετώπισης του αλκοολισμού, σώζοντας εκατομμύρια ζωές.
1940: Ο φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι εισβάλει στη Γαλλία, πραγματοποιώντας έτσι την επίσημη είσοδο της χώρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1942: Οι Ναζί σφαγιάζουν όλους τους άντρες του χωριού Λίντιτσε στην Τσεχία, σε φρικτή πράξη αντιποίνων για τη δολοφονία του Ράινχαρτ Χάιντριχ. Οι γυναίκες στέλνονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα παιδιά απομακρύνονται βίαια ή εκτελούνται, ενώ το χωριό ισοπεδώνεται πλήρως, ως προειδοποίηση για κάθε μορφή αντίστασης.

1944: Πραγματοποιείται η σφαγή του Διστόμου, μία από τις πιο φρικιαστικές θηριωδίες των ναζί στην Ελλάδα. Ως αντίποινα για ενέδρα ανταρτών στο Στείρι, οι γερμανικές δυνάμεις εισβάλλουν στο χωριό και εκτελούν 228 αμάχους – ανάμεσά τους γυναίκες, ηλικιωμένους και 53 παιδιά κάτω των 16 ετών. Η σφαγή συνεχίζεται και στην πορεία των στρατιωτών προς τη Λιβαδειά, ενώ τα σπίτια του Διστόμου παραδίδονται στις φλόγες. Συνολικά, στην ευρύτερη περιοχή σκοτώνονται περίπου 600 άμαχοι. Ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην κατεχόμενη Ευρώπη.
1944: Ναζιστικά στρατεύματα σφάζουν 642 άνδρες, γυναίκες και παιδιά στο Οραντούρ-σουρ-Γκλαν της Γαλλίας.
1946: Η Ιταλία γίνεται επισήμως Δημοκρατία, έπειτα από δημοψήφισμα στο οποίο ο λαός απορρίπτει τη μοναρχία. Η αλλαγή σηματοδοτεί το τέλος της βασιλείας των Σαβοΐων και την έναρξη μιας νέας πολιτικής εποχής για τη χώρα, μετά τον φασισμό και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1947: Η SAAB παράγει το πρώτο της αυτοκίνητο.
1956: Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποφασίζει την τουριστική αξιοποίηση του Λυκαβηττού, με την κατασκευή τελεφερίκ και πολυτελούς αναψυκτηρίου.
1963: Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι υπογράφει νόμο με στόχο την κατάργηση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των φύλων.
1967: Τελειώνει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, με θρίαμβο των Ισραηλινών επί των αραβικών γειτονικών του χωρών, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας, καθώς επεκτείνονται γεωγραφικά στη Λωρίδα της Γάζας, τη Χερσόνησο Σινά, τη Δυτική Όχθη και τα Υψώματα του Γκολάν. Οι ανακατατάξεις αυτές επηρεάζουν τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής μέχρι σήμερα.
1990: Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» επιτίθεται με ρουκέτα εναντίον των γραφείων της εταιρίας Procter & Gamble, στην Αθήνα.
1999: Το ΝΑΤΟ αναστέλλει τις αεροπορικές επιδρομές του στη Γιουγκοσλαβία, καθώς ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμφωνεί να αποσύρει τις σερβικές δυνάμεις από το Κόσοβο.
2014: Η δεύτερη μεγάλη πόλη του Ιράκ, η Μοσούλη, πέφτει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
2016: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και συνθέτης, που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό τραγουδιού Voice, Κριστίνα Γκρίμι, πυροβολείται θανάσιμα στο Ορλάντο μετά από μία συναυλία. Θα υποκύψει στα τραύματά της σε ηλικία 22 ετών.
Γεννήσεις

1985 – Βασίλης Τοροσίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής, διεθνής με την Εθνική Ελλάδας και μέλος της χρυσής γενιάς που αγωνίστηκε στα Μουντιάλ του 2010 και 2014. Διακρίθηκε για τη μαχητικότητά του και την πολυθεσία του, αγωνιζόμενος κυρίως στον Ολυμπιακό και στη Serie A με τη Ρόμα και την Μπολόνια.
Θάνατοι

323 π.Χ. – Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς της Μακεδονίας και ένας από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες της Ιστορίας. Κατέκτησε την Περσική Αυτοκρατορία και δημιούργησε μια αχανή επικράτεια που εκτεινόταν από την Ελλάδα μέχρι την Ινδία. Ο θάνατός του σε ηλικία μόλις 32 ετών άφησε πίσω έναν θρύλο που ενέπνευσε πολιτισμούς, αυτοκρατορίες και μυθολογίες επί αιώνες.

2004 – Ρέι Τσαρλς, Αμερικανός τραγουδιστής, πιανίστας και συνθέτης, πρωτοπόρος της soul μουσικής και εμβληματική φιγούρα της αμερικανικής κουλτούρας. Τυφλός από μικρή ηλικία, συνδύασε gospel, blues, jazz και rhythm & blues σε διαχρονικές επιτυχίες όπως «Hit the Road Jack», «Georgia on My Mind» και «What’d I Say», επηρεάζοντας βαθιά τη μουσική του 20ού αιώνα.
Εορτολόγιο
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Εραλδικής
Παγκόσμια Ημέρα «Art Nouveau»