Απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής διδάκτρων στα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, καλεί τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη χώρα μας και αναφέρεται στο θέμα του ασύλου, χωρίς ουσιαστικά να πάρει συγκεκριμένη θέση.

Μιλώντας στο ελληνικό παρατηρητήριο της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου, υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι μελετώνται εποικοδομητικές προτάσεις για το μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης των πανεπιστημίων, ενώ στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται και το κρίσιμο θέμα του ασύλου στα πανεπιστήμια.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για το ακαδημαϊκό άσυλο, απάντησε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι ως δημοκρατική χώρα, ως δημοκρατικό σύστημα, χρειαζόμαστε την αστυνομία για να βάλουμε την τάξη στα πανεπιστήμια. Παράλληλα, όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αδύναμοι να ενεργήσουμε, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Στις προτάσεις για τη διοίκηση των πανεπιστημίων, προβλέπονται εποικοδομητικά βήματα για την σωστή αντιμετώπιση αυτού του θέματος».

Τέλος, κάλεσε τους χιλιάδες Έλληνες φοιτητές, που σπουδάζουν στα βρετανικά πανεπιστήμια, να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να συμβάλλουν στην αναμόρφωση του μέλλοντος της χώρας. «Είναι δική μας υπευθυνότητα, ως κυβέρνηση, να σας προσφέρουμε τις ευκαιρίες. Είναι, επίσης, δική σας υπευθυνότητα, όταν σας προσφέρεται η ευκαιρια, να σκεφθείτε την επιστροφή σας στην Ελλάδα και να συμβάλλετε στην προσπάθεια αναμόρφωσης του μέλλοντος της χώρας μας. Αυτό είναι το κοινό μας όνειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.