Η Ε.Σ.Α.μεΑ επισημαίνει ότι με νέα ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αστικών Συγκοινωνιών συνεχίζει την απαράδεκτη πρακτική της κοινωνικής ομηρίας μιας από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως αυτή των ατόμων με αναπηρία.

Ο λόγος για την σημερινή απαράδεκτη ανακοίνωσή της Ομοσπονδίας, με την οποία καλεί τα ΚΤΕΛ να μην δέχονται τη δωρεάν μετακίνηση των κατόχων καρτών ΑμεΑ,, αφού, όπως αναφέρει, κατέστησαν άκαρπες οι προσπάθειες υπογραφής νέας σύμβασης για το έτος 2011 με το Υπουργείο Υγείας.

Βεβαίως, οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους κατέστησαν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις τους με το Υπουργείο και για τους οποίους χρησιμοποιούν, γνωστές από το παρελθόν, εκβιαστικές πρακτικές δεν αναφέρονται, ώστε να αξιολογηθούν από την κοινωνία και τα άτομα με αναπηρία που εν τέλει πλήττονται με τον πιο βάναυσο τρόπο.

Η εν λόγω Ομοσπονδία, σε μία προσπάθεια δημιουργίας «κοινωνικού άλλοθι» εξαιρεί από αυτές τις πρακτικές τα τυφλά άτομα. Έστω και με αυτό τον τρόπο μια κατηγορία απαλλάσσεται από τέτοιους είδους πρακτικές.

Όμως αυτό το γεγονός σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τον αντικοινωνικό χαρακτήρα πρακτικών, που έτσι κι αλλιώς στηλιτεύονται από το σύνολο των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Το επίμαχο όμως θέμα είναι ότι οι άμεσα πληττόμενοι από αυτή την ιστορία, οι δικαιούχοι των καρτών μετακίνησης που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας δε γνωρίζουν τους ακριβείς λόγους για τους οποίους βρίσκονται εν μέσω του Υπουργείου και των λεωφορειούχων.