Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται να προσγειωθούν την επόμενη ώρα τα τρία στρατιωτικά C-130, που αναχώρησαν από την Αίγυπτο και μεταφέρουν 182 συνολικά Έλληνες και Κύπριους πολίτες.

Στο πρώτο από τα μεταγωγικά που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας βρίσκονταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, τους οποίους καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννης Τσιόκας. Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Εξωτερικών, ο κ. Τσιόκας τον προσκάλεσε να έρθει και πάλι επίσημα στην Αλεξάνδρεια, όταν εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Αίγυπτο. Από την πλευρά του, ο κ. Δόλλης τόνισε ότι ήταν καθήκον της Ελλάδας η απόφαση για την αποστολή των μεταγωγικών αεροσκαφών για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων. «Είμαστε στο πλευρό σας και στο πλευρό κάθε απόδημου Έλληνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ συνεχάρη τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Γιώργο Διακοφωτάκη και εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την άριστη οργάνωση της επιχείρησης επαναπατρισμού των Ελλήνων.

Πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β,’ που βρίσκεται στο Κάιρο, αλλά και με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανο Ταμβάκη.

Το πρώτο αεροσκάφος C-130 έφτασε στις 11.30 στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας και ακολούθησαν τα άλλα δύο. Η πρώτη αναχώρηση πραγματοποιήθηκε γύρω στις 14:00 και το τρίτο αεροσκάφος απογειώθηκε στις 14:55.

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές. Όπως έλεγαν ορισμένοι από τους Έλληνες που έμεναν στην Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, «το σώμα μας θα είναι πλέον στην Αθήνα, αλλά η ψυχή μας και η καρδιά μας θα παραμείνει στην Αλεξάνδρεια». Μάλιστα, υπήρξαν και τρεις πάροικοι που αποφάσισαν τελικά να μην ταξιδέψουν και να μην αποχωριστούν την Αλεξάνδρεια, την πόλη όπου γεννήθηκαν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.