Ο ανυπόφορος καύσωνας μπορεί να υποχώρησε σήμερα, Παρασκευή, ωστόσο υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν και πάλι από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ειδικά η Κρήτη εξακολουθεί να «βράζει», με την υψηλότερη θερμοκρασία να καταγράφεται στα Πεζά Ηρακλείου, όπου ο υδράργυρος έφτασε τους 42,5 βαθμούς Κελσίου.

17 από τους 511 ενεργούς σταθμούς κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40 °C και 117 άνω των 37 βαθμών Κελσίου.

Σε αποδρομή ο καύσωνας την Παρασκευή 14/06: 42 °C στην Κρήτη – 17 σταθμοί του meteo.gr/Ε.Α.Α με θερμοκρασία πάνω από 40…

Posted by Meteo Gr on Friday, June 14, 2024

Μετά τον καύσωνα έρχονται καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα πληγούν

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η ψυχρή μάζα αέρα που έρχεται από τα Βαλκάνια ρίχνει από σήμερα τη θερμοκρασία στη χώρα και μάλιστα στη βόρεια Ελλάδα αναμένεται να σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, με τους άνεμους να πνέουν κατά τόπους ισχυροί.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη έρχεται μια ψυχρή αέρια μάζα που θα φέρει αστάθεια.

Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του Open στα δυτικά και τα βόρεια θα κάνει την εμφάνιση της σιγά-σιγά μια ψυχρή αέρια μάζα με αποτέλεσμα να σημειωθούν καταιγίδες. Βροχές, καταιγίδες, μπουρίνια, ακόμη και χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια της Ηπείρου, στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, στη Μακεδονία, στη Θράκη και στο βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο.

Παράλληλα θα ενισχυθεί ο βορειοδυτικός άνεμος στα 5-6 μποφόρ και θα ρίξει την θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές, όμως θα αυξηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, καθώς θα κάνει ξηρή την ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος είπε ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα, αλλά θα παραμείνει υψηλά στα νότια τμήματα στους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης ακόμη και 40 βαθμούς.

Στη συνέχεια ένα ψυχρό μέτωπο που κατέρχεται από τα Βαλκάνια θα δώσει όχι μόνο στις γειτονικές χώρες καταιγίδες, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, σηματοδοτώντας έτσι τη λήξη του καύσωνα. Μάλιστα τοπικά αυτές οι καταιγίδες μπορεί να είναι ισχυρές και να συνοδεύονται με ισχυρούς ανέμους ή και από χαλάζι.