Πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες αναμένονται και την Πέμπτη 13/06 σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς το τριήμερο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα. Το meteo δημοσιεύει έναν προγνωστικό χάρτη με την εκτίμηση των μεγίστων θερμοκρασιών. Ακόμη και 44°C μπορεί να διακρίνει κάποιος σε αυτόν…

Η πρόγνωση αφορά την Πέμπτη, 13/06/2024, ώρα 15:00. Ο χάρτης με τις μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα:

Σήμερα Πέμπτη θα είναι η δεύτερη πιο ζεστή ημέρα για τη χώρα, που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό και τις παροδικές αραιές νεφώσεις αλλά και σκόνη στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Χθες Τετάρτη το θερμόμετρο ξεπέρασε σε 50 μετεωρολογικούς σταθμούς του Ε.Α.Α. και τους 40 βαθμούς. Και σήμερα θα φτάσει στα ηπειρωτικά σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα τους 41 με 42 Kελσίου και τοπικά σε ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς. Αρκετή η ζέστη και στα νησιά και περισσότερο στο ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το εσωτερικό της Κρήτης. Υψηλές όμως είναι και οι ελάχιστες τιμές, είναι χαρακτηριστικό ότι σε δεκάδες σταθμούς στο νότιο Αιγαίο ήδη από τις 07:00 ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς.

Το πόσο ψηλά θα ανέβει τελικά το θερμόμετρο σήμερα θα το καθορίσουν και η αραιή συννεφιά με τη σκόνη και ο τοπικός άνεμος. Η αραιή συννεφιά θα περιορίσει την άνοδο, ενώ οι δυτικοί άνεμοι δρώντας ως καταβατικός άνεμος (λίβας) θα βοηθήσουν την άνοδο σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, κεντρικά και τα βόρεια, θα παραμείνει όμως υψηλά στα νότια στους 38 με 39 βαθμούς και τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης και 40 βαθμούς. Ένα ψυχρό μέτωπο που κατέρχεται από τα Βαλκάνια θα δώσει όχι μόνο στις γειτονικές χώρες καταιγίδες, αλλά το απόγευμα και το βράδυ και στα βόρεια της χώρας, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, δίνοντας τη λήξη του καύσωνα. Μάλιστα τοπικά αυτές οι καταιγίδες μπορεί να είναι ισχυρές και να συνοδεύονται με ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια) ή και από χαλάζι.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

  1. Την Τετάρτη (12-6-2024) η θερμοκρασία θα φτάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά στους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς.

β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς.

γ. Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς.

δ. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, τοπικά στην Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, αλλά στις ανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

  1. Την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές. Μικρή πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 41 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

  1. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ αναμένεται μεταβολή του καιρού στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.