Σε επιφυλακή βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα των ΗΠΑ, γιατί στη χώρα εντοπίστηκε ένα νέο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που αποτελείται από εξαιρετικά μεταδοτικά στελέχη μυκήτων. Ο ασθενής, μάλιστα, είχε ταξιδέψει και στην Ελλάδα πρόσφατα.

Δημοσίευμα της New York Post έγραψε ότι ένας 30χρονος στη Νέα Υόρκη διαγνώστηκε με μεταδιδόμενη δακτυλίτιδα, δηλαδή μια μορφή μυκητιασικής λοίμωξης.

Επιστημονικά το βακτήριο ονομάζεται Trichophyton mentagrophytes VII και προέρχεται από την Ασία, ενώ κρούσματά του έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη και μάλιστα αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, για πρώτη φορά βρέθηκε στις ΗΠΑ.

«Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Trichophyton mentagrophytes τύπου VII [TMVII] είναι το τελευταίο από μια ομάδα σοβαρών δερματικών λοιμώξεων, που έχουν πλέον φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Δρ Avrom S. Caplan, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής Grossman του NYU.

Τρισδιάστατη απεικόνιση του Trichophyton mentagrophytes VII

Επίσης, ο γιατρός σημείωσε ότι το νόσημα εμφανίζει εξάνθημα στο πέος, τους γλουτούς και τα άκρα του ασθενή, ενώ μεταδίδεται κυρίως σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Ο 30χρονος ασθενής είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Αγγλία, την Ελλάδα και την Καλιφόρνια, κάνοντας τακτικά σεξ με άνδρες, αλλά χωρίς κανένας από τους παρτενέρ να εμφανίζει ή να έχει δερματικό πρόβλημα.

Πώς αντιμετωπίζεται

Το Trichophyton indotineae είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ινδία και αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικές θεραπείες, όπως το φάρμακο τερμπιναφίνη (επίσης γνωστό ως Lamisil).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, εμφανίζει αντίσταση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να θεραπεύεται έπειτα από αρκετούς μήνες, έως και βάθος χρόνου.

Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει και το αντιμυκητιασικό χάπι με την ουσία ιτρακοναζόλη, που είναι πιο ισχυρό, αλλά συνήθως αποφεύγεται λόγω των παρενεργειών που μπορεί να προκαλέσει, όπως ναυτία και διάρροια, ενώ ενδεχομένως να επηρεάσει άλλα φάρμακα, που μπορεί να λαμβάνει παράλληλα ο ασθενής.